Почетком октобра пуштање у саобраћај дионице Бањалука-Прњавор

0
1129

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас у Друговићима, приликом посјете градилишту ауто-пута “9. јануар”, да би дионица Бањалука-Прњавор, дужине 25 километара требало да буде пуштена у саобраћај почетком октобра.

Голићева је нагласила да су на овој дионици 52 врло захтјевна објекта -вијадукти, надвожњаци, подвожњаци, мостови и тунели.

“Према подацима инвеститора, било је много клизишта која су морали рјешавати. Управо смо данас те неке неуралгичне тачке погледали. Извођач и инвеститор су то заиста одлично урадили”, каже Голићева.

Он је навела да је посебно важно што је на изградњи ауто-пута ангажована домаћа грађевинска оператива и што се користи грађевински материјал произведен у Републици Српској, што је важан критеријум за инострана и домаћа улагања.

“Отварањем ове дионице ауто-пута, ствара се претпоставка за нова улагања, за нови развојни циклус, јер развој грађевинарства као примарне гране повлачи развој још најмање десет дјелатности. Срећни смо што наши извођачи овај захтјевни инфраструктурни пројекат завршавају”, рекла је Голићева.

Она је подсјетила да ће ускоро бити завршени болница у Источном Сарајеву и сјеверно крило Клиничког центра Бањалука, те узразила сумњу да ће рок до 2020. године који су заједничке институције у БиХ поставиле за завршетак Коридора “Пет це” бити могуће испоштовати.

Градилиште ауто-пута “9. јануар” посјетио је и директор Јавног предузећа “Ауто-путеви Републике Српске” Душан Топић, који је подсјетио да укупна вриједност радова ауто-пута, чија је укупна дужина 72 километра, износи 402 милиона евра.

Топић каже да су приликом изградње ауто-пута, од прве дионице до данас, настојали да испоштују најсавременије захтјеве по питању квалитета уграђеног материјала, али и самих радова.

“Током радова, показало се да није било већих проблема, нити замјерки, посебно када су у питању већи објекти”, рекао је Топић.

Он је подсјетио да су се ауто-путеви до сада из финансијских разлога градили парцијално, а када се пусти преостала дионица од Бањалуке до Прњавора, Република Српска ће добити 105 километара изграђених путева у комаду.

“Након овога, настављамо градњу према Приједору, Београду и Сарајеву. Од Бањалуке до Добоја дошли смо до Коридора `Пет це`. На јесен би требао бити потписан уговор за изградњу првих шест километара између двије петље у Добоју, а послије тога преговараћемо како наставити градњу на сјевер до Вукосавља и даље преко Брчког и Бијељине према Србији и наставак према југу, према Федерацији БиХ” , навео је Топић.

Он је додао да Република Српска на Коридору има обавезу изградње око пет километара, док ФБиХ од Зенице до Добоја има шездесетак километара.

PODIJELI