Србија обиљежава Теслин рођендан

0
602

У Београду ће данас низом манифестација бити обиљежен рођендан великог српског научника Николе Тесле, једног од најпознатијих свјетских научника у области електротехнике.

Музеј “Николе Тесле” и Музеј науке и технике, поводом дана рођења Тесле 10. јула 1856. године поклониће свим грађанима бесплатн улаз, уз одговарајући програм.

У Галерији “Чубрило” на Гардошу биће отворена изложба “Фотографије из Теслиног албума”.

Рођендан се обиљежава у оквиру манифестације “Тесла дани 2018” која већ пети пут у част Тесле организује разне програме у градовима Србије.

Никола Тесла рођен је 28. јуна 1856. године по старом, односно 10. јула по новом календару у Смиљану у Лици, као четврто од петоро дјеце српског православног свештеника Милутина и мајке Георгине.

Био је један од најпознатијих српских и свјетских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор.

Открио је и један од начина генерисања високофреквентне струје, дао значајан допринос преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Никола Тесла је умро на православни Божић 7. јануара 1943. године, а сахрањен је на њујоршком гробљу Фернклиф 10. јануара, у сандуку прекривеном америчком и српском заставом уз звуке Шубертове “Аве Марије” и српске традиционалне пјесме из Првог свјетског рата “Тамо далеко”.

Свега два мјесеца касније Тесла је, по жељи насљедника Саве Косановића, ексхумиран и кремиран, а пепео је чуван у розаријуму на њујоршком гробљу све до 1956. године.

Послије Косанчићеве смрти, његова рођака Милица Трбојевић пренијела је Теслине остатке у Београд и изразила жељу да се чувају у Музеју, гдје се налазе и данас.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here