Мадонин албум винуо у облаке Требињца Луку Укропину

0
429

Мадона, она је први и главни кривац за успјех Требињца Луке Укропине. Године 2005. Мадона је објавила нови албум “Confessions on a Dance Floor”. Иако је звијезда о којој не треба писати, овај албум је разлог зашто је Укропина уопште почео да се бавим својим послом. Када је албум изашао, коментари су били усмјерени само на то како је настао његов омот, диско ефекти, али и чувени Мадона лого.
Лука Укропина (Фото: instagram/lukaukropina)

– У мени као некоме ко тад у том моменту апсолутно није знао шта је фотошоп, а не како се користи, појавила се велика знатижеља како је то све настало. И ту креће нека моја прича. Кроз свега пар дана константног размишљања шта и како, одлучио сам да инсталирам свој први фотошоп програм, ту је почело све. Креативни занос и хаос траје од тад до данас, мада је сада још и већи него те 2005. године – почиње своју причи Лука Укропина.

Данима, мјесецима па и годинама проучавао је фотошоп и све његове чари.

– Када погледам уназад, тај процес је ишао доста спорије, него што рецимо данас иде, из простог разлога јер тада нисам имао доступност информацијама као данас. У времену мојих почетака није били видео туторијала или едукација као што је то случај данас. Сада то све иде доста брже него тада. Много времена сам проводио на разним форумима везаним за овај програм и фотографију, читао и гледао искуства других људи, а жеља у мени да научим све о овом програму је само расла – каже Лука.

У мору тражења и учења наишао је каже на један веб сајт који је у принципу био фокусиран на Freelance Photo Editorе. Да бих лакше објаснио шта је то, обајснио је шта је суштина тог сајта.

– Дакле, фотографи из цијелог свијета би своје фотографије постављали на тај сајт. Ми (фото едитори) би се “играли” да тако кажем, са тим фотографијама, обрађивали их и постављали као “одговор” на њихове постове. Онај (фото едитора) који би направио најбољу обраду те фотографије био би ангажован као сарадник на будућим пројектима аутора фотографије. С обзиром да сам јако креативан, а имао сам и велику вољу и жељу за тим, кроз врло кратко вријеме успио сам да се високо котирам на том сајту. Један сам од ријетких тада био, који сам “провалио” једну посебну технику за едит фотографија, која је тад у том моменту била можда и најпопуларнија у свијету моде и фотографије – рекао је Лука.

Тада креће све.

– У том моменту, почињем да схватам да мој хоби постаје мој актуелни посао, спојило се лијепо али и корисно. Почиње и експанзија друштвених мрежа. То је, по аутоматизму значило да се пружа већа могућност за боље и квалитетније колаборације са разним клијентима. Пар година сам наставио да радим као Freelance Photo Editor и све је текло неком “задовољавајућом” динамиком. За тај период сам пкушао да будем професионалац у свом послу, тако да ми се указала и прва озбиљнија прилика. Добијам контакт од једне фирме, The Proof Studios, са понудом да радим као њихов главни Photoeditor на пројектима – истакао је Лука Укропина.

У то вријеме њихов главни фотограф је био Душан Рељин, прослављени фотограф на свјетској модној сцени. Сама сарадња са овом компанијом отворила му је бројна врата у свијету PhotoEditinga.

– Тада сам научио доста ствари, како у креативном слислу, тако и о тимском раду. У том периоду фирма The Proof Studios сарађивала је са бројним свјетским компанијама као што су Motivi, Liearc, La Perla, али и са престижним модним магазинима као што су Vogue, Harper's Bazaar, L'Officiel, ELLE, GQ, Grazia, Hungara… Велике компаније сарађују са великим именима, тако да сам имао ту прилику и ту част да “сређујем” форографије великих свјетских имена попут Kate Moss, Naomi Campbell, Jessica Chastain, Ewan McGregor, Марина Абрамович – каже Укропина.

Годину 2016. сматра као годину свог личног успјеха. Те године добио је ангажман на пројектима Кејт Мос и Наоми Кембел.

– У том моменту сам добио потврду али и печат за свој дугогодишњи мукотрпан труд и рад. Замислите само да од некога ко је самоук, ко није у почетку ништа знао о свему овоме, добијете прилику да радите са тако великим именима попут Кејт и Наоми. То ми је био велики вјетар у леђа за даље. Тада сам схватио да без обзира гдје живите, у каквој средини да живите, све можете да постигнете уколико чврсто вјерујете у себе, свој труд и рад. Кроз године каријере, поред свјетских имена, радио сам и са нашим домаћим звијездама. Сарађивао сам са Цецом, њеном ћерком Анастасијом, Аном Николић…могу да кажем да доста фотографија које сте гледали на билбордима и часописима управо сам ја “средио” – каже Лука.

Годинама ради овај посао, толико успјешних пројеката је иза њега, нада се да га очекују и у будућности, али готово свакодневно добија питање са ким би волио да сарађујем.

– Мислим да и Ви, али и сви остали знају мој одговор. Вратићу се само на моју прву реченицу, прву ријеч о мојој каријери. То је без размишљања, али у буквалном смислу без размишљања, Мадона. Она је та која ме је заинтересовала за овај посао, за моју каријеру, за све оно што сам постигао до сада. Надам се да ћу добити прилику да радим са њом у неком њеном будућем пријекту, да осмислим визуелни идентитет неког њеног албума, компилације хитова… јер без обзира што сам радио на хиљаде и хиљаде пројеката, мислим да би ми сарадња са Мадоном била круна каријере – закључио је причу Лука Укропина.

PODIJELI