Почела вакцинација против грипа

0
944
У Републици Српској почела је вакцинација против грипа, а Институт за јавно здравство, у сарадњи са Фондом здравственог оосигурања, обезбиједио је 15.000 доза за категорије које су ослобођене плаћања, потврђено је Срни у Институту.

Портпарол Института Милка Мрђа рекла је да је набављено и 1.600 доза комерцијалних вакцина, а за категорије које се желе вакцинисати према личном избору доза вакцине кошта 18 КМ.

Мрђа је навела да је Институт дистрибуисао вакцине домовима здравља у Српској.

Она је напоменула да је препорука вакцинисати се што прије, јер је након вакцинације потребно најмање двије седмице да се развије заштита.

Плаћања вакцинисања ослобођени су пацијенти на хемодијализи, дијабетичари који користе инсулинску терапију, они који су имали операције на срцу, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, те она обољела од цистичне фиброзе.

Плаћања вакцинисања ослобођене су и особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, пацијенти који су завршили хемиотерапију, ХИВ позитивне особе и обољели од сиде, као и лица са посебним потребама у колективном смјештају, те особе које болују од малигних болести након примљене терапије, као и здравствени радници на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине.

PODIJELI