Od Avganistana do BiH sa nepokretnom sestrom na leđima

0
492

Otkad se zvanične zabilješke vode u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 20.000 migranata, koji su na svom putu do boljeg života i bijega od rata prešli preko trnja i kamenja.

Taj put za mnoge od njih još uvijek nije završen.

Među njima su i Junus Zazai iz Avganistana i njegova nepokretna polusestra Durdana. Putujući “balkanskom rutom” Junuz je svoju sestru bukvalno nosio na leđima, ali su sada “zapeli” u Bosni i Hercegovini, te ne mogu da nastave svoj ka Francuskoj gdje su se zaputili.

Kako piše “Oslobođenje”, njih dvoje su deset puta pokušali da pređu granicu i uđu u Hrvatsku, odnosno na teritoriju EU, ali u tome nisu uspjeli. Kada ih graničari primjete Junus i Durdana nisu u stanju da bježe, pa budu vraćeni u hotel “Sedra” kod Cazina, gdje i danas borave sa drugim migrantskim porodicama.

“Mi smo pobjegli iz Avganistana, gdje je jako teško živjeti. Nema škole, nema posla, nema novca, nema hrane. Talibani i islamski ekstremisti  su svugdje, to nije život za nas i mi želimo da odemo što dalje”, priča za pomenuti list dvadesetjednogodišnji Junus.

Kako dodaje, njihova destinacija je Francuska gdje žive roditelji nepokretne djevojčice. Junusovi roditelji su i dalje u Avganistanu, gdje vjerovatno s nestrpljenjem očekuju vijesti od sina.

Sa Junusom i Dardanom je i djevojčicina rođena sestra Amina.

“Nikad se ne bih odvajao od Durdane, ona treba moju pomoć”, kaže ovaj hrabri mladić.

Zaključio je da mu sestre nisu teret, i zamolio da se nadležnim institucijama prenese apel da im pomognu da stupe u kontakt sa Durdaninim roditeljima. /NEZAVISNE NOVINE/

PODIJELI