Bajern u finalu Lige šampiona

0
691

Fudbaleri minhenskog Bajerna pobijedili su Olimpik iz Liona sa 3:0 i plasirali se u finale Lige šampiona, u kojem će igrati protiv još jednog francuskog kluba – Pari Sen Žermena.

Bavarska mašina je još jednom pokazala koliko je moćna i surova, pa će potpuno zasluženo imati šansu da se bori za novi trofej, šestu u klupskoj istoriji.

Da bi do iste došli, moraće da savladaju “svece” iz Pariza, koji su prvi put došli do finala, trijumfom nad Lajpcigom sa 3:0.

Utakmica na stadionu “Žoze Avalade” počela je očekivano – Bajern je držao loptu, ali je Olimpik stvarao šanse. I, ono što je mnogo važnije, promašivao ih.

Prvu je već u četvrtom minutu propustio Memfis Depaj, kada je u situaciji 1 na 1 sa Manuelom Nojerom, napravio dribling viška i pogodio samo spoljni dio mreže.

Potom je Korne probio po lijevom boku i propustio da asistira saigraču koji se nalazio ispred prazne mreže Bajerna, da bi u 17. minutu Toto Ekambi pogodio stativu.

Prošao je po desnoj strani, izbacio Alfonsa Dejvisa iz igre i sa sedam-osam metara gađao bliži ugao. Pogodio je samo okvir gola, lopta mu se vratila u noge, ali nije uspio da reaguje na vrijeme.

Malo ko je mislio da će to biti odlučujući trenutak susreta, ispostavilo se da je tako, pošto je već u sledećem napadu Bajern došao do prednosti. Serž Gnabri je sa desnog boka ušao u sredinu, pobjegao čuvarima i sa 17 metara poslao loptu u gornji lijevi ugao nemoćnog Antonija Lopesa.

Od tog trenutka krenula je ofanziva Bavaraca, čuvar mreže Liona je bio na mukama, pa su promašivali Gnabri, Robert Levandovski, Leon Gorecka…

Ipak, u 34. minutu je na semaforu pisalo 2:0, kada je Gnabri prvo uzeo loptu poslije greške odbrane, a onda i popravio promašaj Levandovskog, te je tim Hansija Flika na odmor otišao sa velikom prednošću.

Početak drugog dijela obilježio je promašaj Ivana Perišića, koji je propustio zicer da “ovjeri” trijumf, nakon čega je Bajern, očekivano, umrtvio ritam i čuvao loptu.

Garsija je pokušao da promjeni situaciju izmjenama, ali nije mnogo pomoglo jer je Ekambi bio dekoncentrisan u završnici, u još dva-tri navrata.

Gigant iz Minhena je rutinski do kraja sačuvao prednost i obezbijedio 11. finale elitnog fudbalskog takmičenja u istoriji.

Finale je na programu u nedjelju od 21.00 na “La Lužu”.

/RTRS/

PODIJELI