Nevjerovatna upotreba iskorištenih kesica za čaj!

0
1864

Sigurno ste se mnogo puta do sada uvjerili u ljekovita i relaksirajuća svojstva različitih vrsta čajeva. Ali da li znate da se već upotrebljene kesice od čaja mogu iskoristiti i u vašem domu? Donosimo vam par savjeta na koje sve načine možete da ih ponovo iskoristite.

Zaštitite posuđe od hrđe

Iskoristite kesice od čaja da zaštitite posuđe i kuhinjski pribor od hrđanja. Vlažnom kesicom pređite preko cijele posude ili pribora. Tanin iz čaja stvara nevidljivi sloj koji sprečava oksidaciju i hrđanje posuđa, piše minimagazin.info.

Marinirajte meso

Meso koje planirate da pripremite za ručak marinirajte u vodi u koju ste dodali kesice crnog čaja, luk, mrkvu, peršun i ostale začine. Meso marinirajte dva do tri sata. Nakon što ga pripremite bićete oduševljeni mekoćom i posebnim “šmekom” koje ovaj čaj daje mesu.

Zaustavite krvarenje i zaliječite modrice

Iskorištenu kesicu od čaja par minuta držite na bolnom mjestu. Tanin iz čaja će izazvati sužavanje krvnih sudova što će zaustaviti protok krvi i, samim tim, ubrzati zarastanje rane.

Olakšajte bol nakon ujeda insekta ili injekcije

Iskorištene kesice od čaja odlične su za ublažavanje boli i svraba nakon ujeda insekta. Jednostavno, kesicu stavite na bolno mjesto i držite par minuta dok bol ne prestane. Tanin iz čaja ublažava upalu i olakšava bol. Ovo je odličan “lijek” i za ublažavanje bola nakon injekcije.

Očistite kuću

Prokuhajte već korištene kesice čaja i ovu tekućinu koristite za uklanjanje prljavštine i masnoće sa vrata i prozora, namještaja pa čak i sa ogledala.

Nahranite biljke

U đubrivo koje već koristite dodajte nekoliko iskorištenih kesica čaja i dobro izmiješajte. Čaj otpušta određene kiseline koje utiču na bakterije zaslužne za još bolji kvalitet đubriva. Ukoliko idete od kuće na par dana, kesice čaja namočite u vodu i poredajte oko stabla biljke. Ovo će im pružiti dovoljno njege dok se ne vratite kući.

Ublažite natečene podočnjake

Dvije iskorištene kesice od čaja (primjera radi, kamilica ili zeleni čaj) namočite u hladnu vodu, iscijedite i stavite na kapke. Čaj djeluje umirujuće na oči, uklanja crvenilo i smanjuje natečenost.

Ublažite bol izazvan opekotinama od sunca

Lezite u kadu koju ste prethodno napunili toplom vodom i u nju ubacili nekoliko kesica čaja. Ova kupka je relaksirajuća i vrlo brzo više nećete osjećati peckanje i zategnutost kože. Izvor: oslobođenje.ba

PODIJELI