Andrea Lekić: Cilj Olimpijske igre u Tokiju, sport u ovakvim okolnostima je neizvodljiv

0
346

Rukometašica Srbije više nema na Evropskom prvenstvu koje se igra u Danskoj. Nažalost, početna pobjeda nad prvakom svijeta nije bila dovoljna za plasman u polufinalnu grupu. Veliki uticaj na rezultat i jak utisak na sve koji vole sport imala je i povreda jedne od najboljih na planeti ove decenije, Andree Lekić.

Andrea je u prvoj utakmici na šampionatu doživjela jednu od najtežih povreda za profesionalne sportiste – rupturu Ahilove tetive. Dan kasnije je operisana u Danskoj. Sada je u Beogradu i ima zadatak da se oporavi za Olimpijske igre

“I dalje je gorak ukus nakon svega. Povreda je prilično teška, da ne kažem jedna od najtežih. Moja motivacija je beskrajna, tako da se nadam da će se devojke kvalifikovati u martu i Tokio je nešto što mene beskrajno motiviše”, rekla je Andrea u uključenju za Jutarnji program RTS-a.

Na samu povredu uticala je i činjenica da je na utakmicu otišla bez treninga, jer su rukometašice tri dana bile zatvorene u sobama očekujući rezultate PCR testiranja.

“Izuzetno specifična situacija, prvi put smo se našle u uslovima koji su izuzetno štetni za sport, za mentalno zdravlje. Boli je terško. Bili smo jedina reprezentacija koja tri dana nije mogla da napusti sobe, u hodnik da se prošetamo. Bilo je vrlo nehumano. Uticalo je mnogo na fizičku spremnost, nismo imale priliku da odradimo trening u dvorani. Nekoliko sati pret utakmicu saznale smo da ćemo igrati”, kaže Andrea.

Zbog problema sa bubnom opnom nije mogla da igra na Svjetskom prvenstvu u Japanu prošle godine. A tetiva stvara ozbiljne probleme još od Svjetskog prvenstva 2013. u Beogradu. Tri godine kasnije Andrea je imala operaciju na petnoj kosti.

“Već nekoliko godina imam problem sa Ahilovom tetivom. Sve je to nastalo od 2013. i finala Svetskog prvenstva. Ipak, nisu me povrede mnogo udaljavale sa terena, zahvaljujući sreći i radu koji ulažem. Tetiva traži pažljiv pristup, očekuje se da pauza bude od šest do devet meseci. Nadam se da ću se vratiti u najkraćem roku, jer izuzetno sam posvećena i verujem da sam u pravim rukama”, kaže srpska rukometašica.

Nažalost, poslije pobjede protiv Holandije, naše rukometašice izgubile su od Mađarske i Hrvatske i završile takmičenje.

“Bilo je izuzetno teško gledati preko malih ekrana. Znam koliko je njima bilo teško. Nas nekoliko igračica nedostajalo je reprezentaciji. S druge strane, imale su malu rotaciju. Nisu se dobro snašle protiv Mađarske, izgubile su taj meč. Poraz od Hrvatske, koja je hit prvenstva, za sve nas je bila neočekivan. Ipak, moramo da shvatimo da je ovo prvenstvo bilo drugačije od svih. Ali moramo da verujemo, jer kvalifikacije za Olimpijske igre u martu je sve ono čemu mi stremimo, čemu se nadamo, o čemu sanjamo”, tvrdi Andrea.

Srpskim rukometašicama ljilj su Olimpijske igre u julu mjesecu. Ali prije toga, u martu su kvalifiklacije.

“Verujem da možemo u Tokio, to je želja cele generacije. To bi bila kruna naših karijera. Sve devojke, od prve do poslednje, zanju da je ovo bilo samo jedno loše izdanje i da ćemo se izvući iz ove situacije.”

Andrea je imala i poruku za sportski svijet.

“Baviti se sportom u ovakvim okolnostima je neizvodljivo. Nadam se da će moja povreda biti poslednja na tom prvenstvu. Jako je teško održati fizičku formu. Želim da ovaj period što pre prođe. Radite na sebi, budite svesni da smo izloženi mnogo većoj opasnosti nego u normalnim uslovima. Ja sam primer za to, Ahilova tetiva nije izdržala tri dana mirovanja i ležanja u krevetu. Vodite računa o zdravlju koliko god možete, ali definitivno neke stvari nisu do nas”, zaključila je Andrea Lekić.

/RTS/

PODIJELI