Aplikacija MUP-a: Anonimna prijava krivičnog djela

0
1286

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je android aplikacija Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ pripremljena vlastitim resursima s ciljem da građani mogu na brži i jednostavniji način doći do potrebnih informacija, posebno o statusu ličnih dokumenata.

“Građanima je potrebno da na brz i jednostavan način dođu do potrebnih informacija, naročito ako je riječ o njihovim ličnim stvarima, od pristupa u ličnu dokumentaciju i registraciju vozila, do kazni”, rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je predstavljena android aplikacija MUP-a Srpske.

On smatra da je posebno važno što ova aplikacija omogućava da se anonimno prijave krivična djela i dostave slike o tom krivičnom djelu, što će policiji mnogo pomoći da na brz i efikasan način može postupati u različitim situacijama.

“Ovu aplikaciju u BiH prvi je razvio MUP Srpske, te se nadam da ćemo i u buduće biti prvi kada su u pitanju napredne tehnologije”, naglasio je Lukač.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić naveo je da se ovom aplikacijom MUP Srpske još više otvara prema građanima, te pokazuje svoje opredjeljenje da im bude na usluzi.

“Veoma je važno da su ovo uradili naši stručnjaci u okviru redovnih aktivnosti, da ne moramo nikome plaćati nikakve licence, a koji će aplikaciju dalje održavati i nadograđivati”, istakao je Vasić.

On je dodao da građani putem ove aplikacije mogu prijaviti krivično djelo, dostaviti dokaze o njemu, a kasnije i provjeriti da li je taj predmet uzet u rad i da li se po njemu postupa.

Vasić je dodao da je Policija Srpske uvijek vodila računa o mišljenju građana, o čemu najbolje govori činjenica o broju hapšenja za krivična djela od 300 do 400 godišnje, što je puno više u odnosu na region i razvijene zemlje.

“Samo je Policija Hrvatske razvila sličnu aplikaciju poput ove MUP-a Srpske”, naglasio je Vasić.

lukac

Osvrćući se na aplikaciju za prijavu korupcije, Vasić je rekao da su građani više prijavljivali korupciju putem aplikacije kada je pokrenuta, ali da je nakon toga smanjen interes građana ili se odlučuju za prijavljivanje na drugi način.

Načelnik Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a Divna Lovrić-Bojanić rekla je da je Policija Srpske jedini organ za izdavanje ličnih dokumenata koji je omogućio građanima da izvrše provjere statusa dokumenata, ličnih karata, putnih isprava, te registracije vozila putem mobilne aplikacije.

Ona je pojasnila da android aplikacija MUP-a za pametne telefone omogućava informisanje javnosti, sve servise prema građanstvu koji su dostupni na internet prezentaciji MUP-a Republike Srpske – – www.mup.vladars.net, te “intuitivnije korištenje SMS servisa za provjeru statusa zahtjeva i dokumenta”.

Prema njenim riječima, aplikacija omogućava i provjeru statusa registracije vozila, statusa novčane kazne i uplate, kaznenih bodova, dostupnost mape sa lokacijama organizacionih jedinica Ministarstva, te broj telefona sa mogućnošću direktnog poziva sa aplikacije, te lociranje i direktno pozivanje sa aplikacijom hitnih brojeva telefona – 121,122,123,124.

Aplikaciju možete preuzeti OVDJE.

srna

PODIJELI