Banjalučki ćevap na putu za Unesko

0
467

 

Lista nematerijalnog kulturnog naslijeđa RS ove godine proširena je za sedam novih elemenata, a između ostalog, u nju su uvršteni borba bikova i banjalučki ćevap

U cilju zaštite i očuvanja nematerijalnog kulturnog naslijeđa na teritoriji RS, 2011. godine, uz podršku i koordinaciju Ministarstva prosvjete i kulture RS, formirana je Lista nematerijalnog kulturnog naslijeđa RS, koja je imala sedam elemenata.

Od tada je, prema riječima Milice Kotur, načelnice Odjeljenja za zaštitu kulturnog naslijeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, uspješno nominovan i upisan na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva i Zmijanski vez, a branje trave Ive na Ozrenu je u procesu nominacije.

“Novi elementi sa kojima je proširena pomenuta lista su : tradicionalna borba bikova (Megdan bikova), paljenje lila, masla, Vidovdanska olimpijada, Gusto kolo, gusle, guslarsko pjevanje i usmeno predanje – epska narodna poezija, te banjalučki ćevap.

Ovi elementi duboko žive u našem narodu i karakteristični su za određena područja. Neophodno ih je zaštititi kako bi se sačuvali od propadanja, odnosno izumiranja. Oni su veoma značajan kulturni resurs, koji govori o našem naslijeđu i čuvari su idantiteta našeg naroda”, kaže Milica Kotur za “EuroBlic”, a prenosi “Mondo” portal.

(BL PORTAL)

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here