Nove tenzije na Kosovu: Ako formiraju ZSO, hapsimo

0
467

 

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste kosovsku vladu i sami formiraju ZSO, na koju čekaju već pet godina, iz Prištine stiže upozorenje na hapšenje.

Naime, kosovski ministar infrastrukture Palj Ljekaj zapretio je da će uhapsiti članove Srpske liste ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština.

„Mogu da budu privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova“, rekao je Ljekaj za KTV i dodao da vlada Ramuša Haradinaja svaki korak sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u utorak, nakon sastanka sa predsednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM, koji je u ponedjeljak bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici uz primjenu sile i oružja, da će Srpska lista izaći iz kosovske vlade kao i da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština.

Zbog incidenata na Kosovu, u Beograd je juče hitno doputovala visoka predstavnica EU Federika Mogerini, koja je nakon razgovora sa predsjednikom Srbije istakla da događaji od ponedeljka ne bi trebalo da se ponove i da bi obe strane trebalo da budu posvećene nastavku dijaloga.

I Rusija i SAD, koje su se danas oglasile tim povodom, takođe su, svaka na svoj način, pozvale na „smirivanje strasti“ i povratak pregovaračkom procesu.

(BL PORTAL)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here