BiH vodu uvozi i iz Južne Koreje…

0
449

BiH vodu uvozi  i iz Brazila, Južne Koreje pa i Tajlanda i Vijetnama. . .

Iz godine u godinu uvoz vode u Bosnu i Hercegovinu raste i u posljednjih malo više od šest godina uvezeno je 776 miliona KM tečnosti koja život znači.

Tako smo, recimo, 2013. godine uvezli vode u vrijednosti 120 miliona KM, a 2018. – 154 miliona KM.

Ako je za utjehu, rastao je i izvoz vode iz BiH, koji se u prosjeku kreće od 25 do 56 miliona maraka godišnje, tako da se samo na vodu iz BiH odlije oko 100 miliona.

“Domaći proizvođači kvalitetom sigurno mogu konkurisati uvoznicima, ali pitanje je mogu li marketinški. Veliki brendovi su već pozicionirani na tržištima regiona i Evrope i jako je teško na ta tržišta ući”, rekao je Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT.

Što se tiče uvoza, Bosna i Hercegovina najviše vode već godinama uvozi iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije, Kosova, Italije…

Ono što je posebno zanimljivo jeste da smo vodu uvozili i iz Brazila, Južne Koreje pa i Tajlanda i Vijetnama, odakle nam je stigla voda vrijedna malo manje od hiljadu KM. Od daljih zemalja, vodu nam je stizala u manjim količinama i iz Malezije, Čilea, ali i iz Turske, odakle smo uvezli vode vrijedne više od milion KM, a sa druge strane izvozili godišnje tek nekoliko stotina KM.

Kada je u pitanju izvoz, poslije Hrvatske, najviše vode izvezemo u Crnu Goru, a dobar dio izvezemo i u Ujedinjene Arapske Emirate. (Nezavisne)

PODIJELI