Poneli smo pasulj iz Beograda i skuvali ga u apartmanu u Grčkoj: To je zasmetalo samo Srbima

0
330

 

Čini se da je među ljudima u Srbiji postalo sramota da kuvaju na moru

Zena kuva pasulj na moru

Za srednji sloj ljudi u Srbiji koji sebi ne može da priušti letovanje u hotelu s punim pansionompotpuno je legitimno i normalno da u svom apartmanu ili studiju svakodnevno skuva neku vrstu brzog ručka. To je i zabavno i zdravo.

Možda kuhinje u apartmanima nisu prostrane i nemaju svo potrebno posuđe, ali jednostavan ručak nije problem napraviti.

Mnogo je onih koji smatraju da je, bože moj, sramota kuvati u apartmanu i podrazumevaju da kada si na moru – doručkuješ, ručaš i večeraš u restoranu.

povrce, seckanje, kuvanje

Kuvanjem u apartmanu porodici dajemo provereni obrok; Foto: Pixabay.com

Ipak, postoje oni koji nisu ljubitelji grčke kuhinje (ako pričamo o letovanju u Grčkoj) pa im je sigurnije, ukusnije i prijatnije za stomak da pojedu nešto iz svoje režije.

Mnoge majke s malom decom razmišljaju na isti način.

Začinjeno meso iz girosa, pomfrit, riba, sveže povrće itd. nisu uvek najsajniji izbor za obroke koje serviramo bebama i deci ispod 5 godina.

Pita_giros

Ko može da živi na girosu 10 dana; Foto-ilustracija: Wikimedia/Antonio Fajardo i López

Zato im je sigurnije da skuvaju ručak u apartmanu i serviraju svojoj porodici proverene namirnice na koje su navikli.

Druge žene pak odlaze na more s jednom mišlju u glavi: “Cele godine kuvam, pa na moru vala ne moram”, što je takođe legitimna odluka i razumna, ali pitamo se: Kada smo došli u situaciju da nam je kuvanje ručka postalo tolika filozofija i problematika?

I otkud to da je sramota da se kuva na moru? Odjednom je krenula čitava hajka na ljude koji sebi spreme jelo, jer su poneli nešto od kuće. A što je to toliko trašno? Što se svi odjednom gade “paradajz” turista?

Nije valjda da mislite da je bolje da deca nikad ne vide more, ne udišu miris borovine, ne nauče da plivaju, ne odu iz zemlje ako nemaju za pun pansion?

Svašta!

Grčka kafana, taverna, restoran, hrana, obala, more, ručak

Grčka kuhinja ne prija svima; Foto: Pixabay

Pre nekoliko godina sa celom porodicom sam letovala u Grčkoj. Nismo imali uplaćenu hranu i nakon nekoliko ručkova u restoranu koja su se uglavnom svodila na grčku musaku, pasticio, ćuftice, suvlaki, giros itd., poželeli smo da pojedemo nešto kuvano.

Majka nam je spremila pasulj, koji smo svi sa slašću pojeli. Dok ga je spremala, nisu se osećali nikakvi mirisi, sem u njenom apartmanu, niti smo na taj način mogli da uvredimo nekoga.

S druge strane, postoje i roditelji čija su deca alergična na razne namirnice pa s te strane ne žele da rizikuju zdravlje mališana.

Za mnoge ljude iz Srbije je nezamislivo da deset dana ili dve nedelje provedu, a da ne okuse domaću supu ili čorbu, a skuvati supicu zaista nije neka teška i zahtevna nauka.

Što da ne…

Da li vi kuvate na moru?

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here