BORBA PROTIV TERORIZMA: “Nulta tolerancija dovela do poboljšanja bezbjednosti”

0
259

Nulta tolerancija, prevencija i deradikalizacija mladih osoba doveli su do toga da je BiH značajno popravila svoju ulogu u borbi protiv terorizma, tvrde stručnjaci.

Na listi globalnog indeksa terorizma (GTI) BiH je napredovala 12 mjesta i trenutno je rangirana na 91. mjestu, te je sa tim ostvarila najveći napredak od svih zemalja u regionu.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je ovaj napredak rezultat toga što su zauzeli stav da imaju nultu toleranciju za terorizam, kao i za sve ono što ima imalo obilježja terorizma.

– Sve to mora da bude obuhvaćeno i procesuirano. Nismo nimalo tolerantni ni prema osobama koje se mogu na bilo koji način dovesti u vezu s terorizmom. Osim toga uspostavili smo i jak operativni nadzor nad takvim osobama – pojasnio je Mektić.

Ističe da to nije jedina stvar koju su uradili u borbi protiv terorizma, pa kaže da su oformili i ušli u nekoliko projekata u procesu preventivnog djelovanja, odnosno deradikalizacije.

– Odlazili smo u radikalne sredine, prije svega kod mladih ljudi, i govorili o štetnosti prihvatanja tog radikalizma i radili na njihovoj socijalizaciji. To smo uradili preko određenih nevladinih organizacija koje su specijalizovane za ove probleme, a imaju i stručnjake u svojim redovima – istakao je Mektić.

On je dodao da su sve bezbjednosne agencije u BiH dale svoj doprinos u ovoj borbi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske takođe su istakli svoju ulogu u prevenciji, ali naglašavaju da RS ispunjava sve zadake definisane Strategijom za borbu protiv terorizma BiH i njihovim Akcionim planom.

Podsjetimo, u decembru je objavljeno šesto izdanje globalnog indeksa terorizma koje se odnosi na 2017. godinu. Izvještaj pruža sveobuhvatan rezime ključnih globalnih trendova i obrazaca terorizma tokom posljednjih 20 godina, a izrađuje ga Institut za ekonomiju i mir na osnovu podataka iz Globalne terorističke baze podataka.

Ekspert za bezbjednosna pitanja Safet Mušić kaže kako je osnovna karakteristika izvještaja za 2017. godinu to da je broj poginulih od terorizma pao za 27 odsto i u opadanju je već treću godinu zaredom.

– Prvenstveni razlozi su opadanje intenziteta sukoba na Bliskom istoku, zatim poraz ISIS i pojačane aktivnosti u borbi protiv terorizma. Takođe, smanjen je broj terorističkih napada tokom 2017. godine, koji su pali za 23 odsto, ali i dalje je terorizam rasprostranjen i predstavlja veliku globalna prijetnju – kaže Mušić.

Dodaje kako je iz prikazanih tabela vidljivo da BiH spada u grupu država koje imaju vrlo nizak stepen rizika od terorizma, a u toj grupi od država iz regiona nalaze se još Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Makedonija. Samoproglašeno Kosovo spada u grupu s niskim stepenom rizika, dok je jedino Slovenija u grupi bez uticaja.

Najveća opasnost u Iraku

Na vrhu liste država s najviše terorističkih napada i rizika od terorizma nije bilo promjene u odnosu na 2016. godinu, te je i dalje prvi na listi Irak, zatim slijede Avganistan, Nigerija, Sirija, Pakistan i Somalija.

Evropa je bila regija s najizraženijim poboljšanjem uticaja na terorizam; zabilježen je značajan pad terorističkih aktivnosti, uprkos prijetnjama od povratnika sa stranih ratišta i onlajn radikalizacije. Broj poginulih od terorizma u Evropi pao je sa 168 u 2016. godini, na 81 poginulog u 2017. godini.

(srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here