DAMJANOVIĆ UZVRATIO “Sve objašnjeno u INSTRUKCIJAMA koje prati pismena provjera đaka”

0
337

Nakon Instrukcija koje je Republički pedagoški zavod (RPZ) prije dva dana dostavio direktorima osnovnih i srednjih škola u kojima je jasno objašnjeno na koji način nastavnici mogu provjeravati znanje svojih učenika, pravu konfuziju je izazvala izjava ministra prosvjete i kulture RS Natalije Trivić da učenici neće biti testirani, ali da njihovo znanje može biti provjeravano pisanim ili usmenim putem?!

Nakon toga, Republički pedagoški zavod je ponovo objasnio već objašnjena “Upustva i Instrukcije”, a radni naslov dokumenta koji je juče dostavljen direktorima škola glasi “Obrazloženje instrukcija za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom izvođenja nastave na daljinu”.

– Organizacija nastave na daljinu i učenja u virtualnom okruženju, podrazumijeva drugačije obaveze kako nastavnika, tako i učenika, drugačiji način komunikacije, davanja instrukcija i zadataka učenicima, samim tim i drugačiji način praćenja, vrednovanja i ocjenjivanja učenika. Upravo ta činjenica ukazala je na potrebu da se za ovaj segment vaspitno-obrazovnog rada sačini uputstvo koje bi ukazalo nastavnicima na koje je sve načine moguće i potrebno pratiti, vrednovati, ali i ocjenjivati rad, postignuće i napredak učenika. Istovremeno, ukazati i na činjenicu da je ovakav vid organizovanja nastave odlična prilika da se fokus pomjeri sa učenja za ocjenu, na ocjenu za učenje – navodi se u pojašnjenju RPZ dostavljenog svim direktorima škola u RS.

Zato je nastavnicima sugerisano da daju kontinuirane povratne informacije učenicima, da što više individualiziraju zadatke, da zadaci budu raznovrsni, primjereni uzrastu, interesantni.

– Nije moguće, a ni potrebno ponavljati sve ono što je u “Uputstvu i Instrukciji” navedeno, jedino ukazati na to da ih je potrebno pročitati. Instrukciju prati dinamika realizacije pismenih provjera znanja učenika osnovne škole, jer je za njih nastava na daljinu organizovana prema jedinstvenom rasporedu časova, što omogućuje da neki od njih budu fokusirani upravo na dodatno ponavljanje i utvrđivanje elementarnih znanja i ključnih ishoda za dati predmet, odnosno razred – ističe Predrag Damjanović, predsjednik Republičkog pedagoškog zavoda.

– Uz sve to, navedeno je da pismene provjere ne podrazumijevaju samo nizove zadataka objektivnog tipa, nego da to mogu biti i odabrane teme za rad, eseji, prezentacije, virtuelni grupni radovi, istraživački zadaci ili bilo koji drugi način pisanih provjera provjera znanja koje osmisli nastavnik, a u skladu sa mogućnostima i uslovima rada škole i učenika, kao i samog nastavnog predmeta. Sve navedeno će se realizovati online uz korištenje različitih oblika elektronske komunikacije – navodi se u Obrazloženju dostavljenom direktorima škola u Srpskoj.

Damjanović je istakao da je sigurnost učenika prioritet, što ni u jednom momentu nije bilo diskutabilno.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here