Danas je praznik čuda: Molitva jednom od najvećih srpskih kraljeva

0
494

Sveti kralj Milutin

Pripadao je dinastiji Nemanjića – bio je mlađi sin kralja Uroša I, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 12. novembra obeležavaju praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem vijeku. Rođen je oko 1253, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji.

Pripadao je dinastiji Nemanjića – bio je mlađi sin kralja Uroša I, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine kraljevina Srbija je otpočela širenje ka jugu na račun Vizantije sa kojom je 1299. uspostavljena granica na liniji Ohrid-Prilep-Štip, čime je srpskoj državi priključen sjeverni dio današnje Albanije i veći dio današnje Makedonije. Pored toga, vodio je uspješne ratove sa Bugarima, od kojih je trajno osvojio Braničevo sa Kučevom, i sa Tatarima.

Thumbnail

Zbog svog zadužbinarskog djelovanja Milutin je kanonizovan dvije i po godine poslije smrti i proglašen Svetim kraljem

“Na Zemlji si svom dušom zavolio Hrista i Njegove si zapovijesti sačuvao. Kao rijeka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna iscjeljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, isprosi dušama našim veliku milost.” /Izvor: Telegraf.rs/.

PODIJELI