Detalji hapšenja Platinija: Pod lupom večera iz 2010.

0
516

Mišel Platini (63), biviši predsjednik UEFA i legendarna “desetka” francuskog fudbala, juče je stavljen u pritvor!

Razlog je istraga povodom sumnji u korupciju u vezi s dodijeljivanjem organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu Kataru 2022. godine.

Platini se juče ujutro, u pratnji svog advokata, javio na osnovu poziva za svjedočenje u Centralni biro za borbu protiv korupcije i finansijske i poreske prekršaje u Nanteru u pariskom zapadnom predgrađu, gdje mu je, zatim, saopšteno da je njemu određen pritvor.

Istragu je pokrenuo Nacionalni finansijski sud, pod sumnjom u postojanje aktivne i pasivne korupcije povodom dodjeljivanja Svjetskog prvenstva Kataru. Pod lupom je naročito večera organizovana u Jelisejskoj palati 23. novembra 2010. godine, desetak dana prije glasanja za dodjeljivanje domaćinstva, na kojoj je ondašnji predsjednik Nikola Sarkozi pozvao tadašnjeg princa nasljednika Tamina Bena Hamada al Tanija, koji je kasnije postao emir Katara. Ovom prijemu prisustvovao je i šeik Hamad Ben Jasem al Tani, tadašnji premijer i ministar spoljnih poslova Katara.

Na večeri u Jelisejskoj palati učestvovali su i nekadašnji generalni sekretar Jelisejske palate Klod Gean i savjetnica za sport u predsjedništvu Sofi Dion koju je, kako prenosi “Ekip”, Platini pozvao da bi s njom zakazao sastanak sa Sarkozijem, kome je hteo da saopšti svoju odluku za koga će da glasa. Gean i Dion su, takođe, pozvani na saslušanje, ali kao slobodni svedoci.

Pritvaranje Platinija otkrio je informativni sajt “Mediajpart”, specijalizovan za velike afere. Sportski list “Ekip” podsjeća da je Platini ranije priznao da je dugo namjeravao da glasa za SAD, kao i da je tokom večere u Jelisejskoj palati shvatio šta bi želio Nikola Sarkozi, ali da mu predsjednik ništa nije nametao, kao i da je svoju odluku promijenio u posljednji čas, na samom glasanju, želeći da organizaciju dobije dio svijeta u kome ovaj događaj nikada prije nije bio organizovan.

Sud u Parizu, između ostalog, zanima i zašto je Platini promijenio mišljenje u posljednjem trenutku, a ispituje se i da li je bilo mita kod drugih članova prilikom glasanja.

U francuskim medijima se napominje se i da su katarski vlasnici kupili pariski fudbalski klub PSŽ šest mjeseci kasnije, kao i da se poslije toga u francuskom medijskom prostoru pojavio katarski sportski kanal BEIN sport.

Nekadašnji predsjednik FIFA Sep Blater je 2015. godine, kako su prenosili mediji, isticao da je postojao “diplomatski aranžman” da se svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine organizuju u Rusiji i SAD, ali da je to pokvarila Francuska, ističući da je famozna večera sve promijenila. Platini je svojevremeno poručio da je zvao Blatera i da ga je izvijestio o prijemu u Jeliseju.

Suspendovan sa Blaterom

Zbog druge afere u kojoj je Platiniju isplaćeno 1,8 miliona evra 2011. za usluge savjetnika, on i Blater su otišli sa funkcija. Bilo je i drugih sumnji u korupciju u svjetskoj kući fudbala od 1990. Blater je suspendovan na 6 godina bavljenjem aktivnostima u sportu, a Platini na četiri godine i njegova suspenzija treba da prestane u oktobru. Francuski sud je za ovu aferu oslobodio Platinija optužbi.

(novosti.rs)

PODIJELI