Devizne štediše u FBiH sumnjaju u opstrukciju isplata

0
970

Tek što je počela procedura za vraćanje stare devizne štednje, pojavili su se prvi ozbiljni problemi. U Federaciji BiH je podneseno više od 1.000 zahtjeva Starateljstvu Ljubljanske banke, ali su do danas obrađena samo četiri, tvrde u sarajevskom Udruženju za zaštitu deviznih štediša.

“Imate presudu koja kaže da građani BiH treba da naplate svoja potraživanja od Slovenije i da imate u BiH odgovorne na funkcijama koji vas sprečavaju da to uradite, praktično prebacujući teret odgovornosti. Vjerovatno će na kraju nas morati prisiliti da podnosimo tužbe za naknadu štete protiv BiH, da naplatimo svoja potraživanja”, rekla je Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH.

U Republici Srpskoj za sada nema problema. Samo Udruženje je obradilo i u Ljubljanu poslalo oko 300 zahtjeva. Svetozar Nišić tvrdi da je problem u Federaciji nastao zbog ugovora koji je potpisan sa Slovenijom 1993. godine.

“Znači devizne štediše imaju knjižice kod sebe, ali one su prazne, na njima nema ništa. A nisu učestvovali u privatizaciji, nisu kupovali ništa, stanove, poslovne prostore… Sad je iskrsnuo problem da Slovenija traži od Vlade BiH da uskladi dokumente, bazu podataka. Znači, da se slaže sa onim što Ljubljanska banka u Ljubljani ima”, kazao je Svetozar Nišić, predsjednik Udruženja za povrat stare devizne štednje.

Oko 130 hiljada štedišta u BiH potražuje skoro 250 miliona eura. Taj novac bi Slovenija počela da isplaćuje u roku od tri mjeseca nakon priznanja verifikacije.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here