DIMITRIJE DAVIDOVIĆ – PISAC SRETENJSKOG USTAVA

0
407

Srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović /1789-1838/, otac srpske štampe i pisac najliberalnijeg srpskog ustava u 19. vijeku, rođen je na današnji dan 1789. godine.

Davidović je napustio studije medicine započete u Pešti i Beču i pokrenuo u Beču “Novine serbske”, koje su izlazile devet godina.

Pritisnut dugovima, prešao je u Srbiju, gdje je do 1829. godine bio sekretar kneza Miloša Obrenovića i nakratko ministar unutrašnjih poslova i prosvjete.

Prema uzorima – francuskom i belgijskom ustavu, izradio je Sretenjski ustav, usvojen 3. februara 1835. godine.

Taj ustav je knez Miloš u martu iste godine suspendovao, iskoristivši negodovanje Austrije, Turske i Rusije, kojima nije odgovarao tako liberalan ustav.

Poslije toga, Davidović je pao u nemilost kod kneza.

Dimitrije Davidović je, kako svojim, tako i drugim tekstovima štampanim u “Novinama serbskim” i “Zabavniku”, podržao Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

Stavio je svoje novine Vuku na raspolaganje da se bespoštedno obračuna sa protivnicima reforme.

Davidović je omogućio Vuku da iskaže svoj borbeni duh i smisao za polemiku, da uredi nekoliko brojeva novina, da u njima štampa svoje polemike, kao i mnoge tekstove svojih prijatelja.

Pri kraju života, Dimitrije Davidović povukao se u Smederevo, grad svojih predaka, gdje je bolovao. Tu je i sahranjen 1838. godine.

Na bijeloj studeničkoj mermernoj nadgrobnoj ploči dao je da se ukleše natpis: “Dimitrije Davidović, sav Srbin”.

/Srna/

PODIJELI