Dogodilo se na današnji datum, 27. novembar

0
438
Na današnji dan

1701 – Rođen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila naziv. Bio je profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

1895 – Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Sin. Proslavio se romanom “Dama s kamelijama”, prema kojem je napisan libreto za Verdijevu operu “Travijata”.

1919 – U okviru Versajske mirovne konferencije poslije Prvog svjetskog rata, Bugarska je potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Caribrod (Dimitrovgrad), Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1921. – Rođen je čehoslovački državnik slovačkog porijekla Aleksander Dubček, vođa pokreta reformi u Čehoslovačkoj krajem šezdesetih godina 20. vijeka, nazvanih “Praško proljeće”. Bio je najistaknutiji protagonista demokratizacije i preporoda društva i Komunističke partije Čehoslovačke i izgradnje “socijalizma s ljudskim likom”.

1926 – Ahmed Ben Zogu je potpisao u Tirani ugovor s Italijom kojim je Albanija stavljena pod njen protektorat.

1940. Nacistička Njemačka anektirala je u Drugom svjetskom ratu francuske pokrajine Loren i Alzas.

1942 – Francuzi u Drugom svjetskom ratu potopili su u luci Tulon veći dio svoje ratne flote da ih ne bi zarobili Nijemci koji su upravo ušli u taj grad.

1942. – Rođen je Džimi Hendriks – američki rok pjevač afričkog porijekla, gitarista i tekstopisac, jedan od najpopularnijih muzičara u svijetu šezdesetih godina 20. vijeka. Umro je 1970. od prekomjerne doze droge.

1943 – U Drugom svjetskom ratu, na aerodromu u Glamočkom polju poginuo je Ivo Lola Ribar, generalni sekretar SKOJ-a, kada je kao šef vojne misije Vrhovnog štaba NOV i POJ krenuo u Kairo.

1953. – Umro je američki pisac Judžin Gledston O'Nil, tvorac moderne američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936. Njegove drame odlikuju realizam i žestina koja katkad prelazi u brutalnost. Drame i trilogija “Elektri priliči crnina”, u kojoj je klasičnu grčku temu o Edipu primijenio na savremeni svijet, odnosno američko društvo u vrijeme građanskog rata, donijeli su mu svjetsku slavu.

1961. – SSSR predložio neodložnu zabranu nuklearnih proba bez međunarodne kontrole.

1991 – Savjet bezbjednosti UN odobrio je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

2001 – NASA je saopštila da je svemirski teleskop Habl otkrio atmosferu planete udaljene od Zemlje 150 svjetlosnih godina. To je prvi put da je direktno detektovana atmosfera neke planete van Sunčevog sistema.

2006. – U Spomen-području “Jasenovac”, u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, otvoren Obrazovni centar i Memorijalni muzej sa novom postavkom o žrtavama ustaškog logora smrti.

2011 – Umro je britanski filmski režiser Ken Rasel proslavljen po filmovima u kojima je muzika imala centralnu ulogu. Režirao je i filmove “Women in Love” koji je glumici Glendi Džekson donio Oskara.

PODIJELI