eBay povukao iz prodaje kineske smart telefone sa malverom

0
1524

Smart telefon N9500 kineskog proizvođača Star povučen je sa eBaya poslije otkrića njemačkog proizvođača antivirusa, kompanije G Data, da se uređaj iz fabrike isporučuje sa ugrađenim spywareom.

kineskitelefoni

Starov N9500 dolazi do kupaca sa preinstaliranim špijunskim programom koji je maskiran u aplikaciju Google Play Store, i koji se ne može ukloniti sa uređaja jer je dio firmwarea. Program kriminalcima pruža neograničene mogućnosti s obzirom da obezbjeđuje potpun pristup sadržaju telefona.

Podatke koje prikuplja sa telefona, između ostalih, i podatke o elektronskom bankarstvu i SMS poruke, malver šalje serveru u Kini koji je pod kontrolom kriminalaca. Program takođe blokira i instalaciju bezbjednosnih ažuriranja.

Kristijan Geškat, produkt menadžer mobilnih rješenja u kompaniji G Data, kaže da je identitet onih koji kontrolišu ovaj malver nepoznat i da nije moguće saznati ko na kraju dobija podatke koje prikuplja malver i šta se radi sa tim podacima.

U izjavi za BBC, iz eBaya su rekli da je kompanija zbog otkrića da smart telefoni Star N9500 imaju preinstalirani spyware, zabranila njihovu prodaju. N9500 se još uvijek može kupiti na Amazonu i nekim drugim sajtovima.

Iako Star nije poznati proizvođač, smart telefon N9500 može biti veoma primamljiva ponuda za kupce, s obzirom da telefon veoma podsjeća na Samsungov S4, da ima četvoro-jezgarni procesor i kameru od 12MP, a neke verzije uređaja nude i dual SIM podršku. Sve to se prodaje po cijeni od 130 do 165 evra, što je tri puta manje od realne cijene za ovakav uređaj.

Nije poznato da li je kineski proizvođač znao za spyware u svojim uređajima, ali ovo nije prvi put da je jedna kineska fabrika optužena da isporučuje uređaje sa preinstaliranim malverom.

Prije dvije godine, Microsoft je izvijestio da nekoliko proizvođača računara iz Kine isporučuju uređaje sa prethodno instaliranim malicioznim programima. Prošle godine, njemačka firma E-Plus je objavila da se neki kineski Android smart telefoni isporučuju sa SD karticama koje su inficirane kompjuterskim crvom.

Ni malver Uupay koji je pronađen na Starovim N9500 telefonima nije nov. Kompanija Kaspersky Lab je krajem marta takođe analizirala ovaj malver koji se krio iza preinstaliranog programa DataService koji se isporučivao kupcima Android smart telefona.

Trakavica.com

PODIJELI