Promovisana autobiografija Neleta Karajlića: Priča o ljudima sa sarajevskog asfalta

0
1064

Onaj ko misli da napiše autobiografiju treba to da učini onog trenutka kada ga život prvi put opeče i kada počne da misli, rekao je Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić, na promociji njegove knjige „Fajront u Sarajevu“, koja je održana u četvrtak naveče u Beogradu.

Autobiografija frontmena bivše sarajevske rock grupe „Zabranjeno pušenje“ priča je o odrastanju, sarajevskoj raji i jednoj od najoriginalnijih ikona bivše Jugoslavije.

„I nakon hiljada koncerata, na stotine turneja i jednog srčanog udara, mnogobrojni poštovaoci lika, djela, glasa i stasa ovog jedinstvenog meteora na nebu jugoslovenskog rock and rolla najzad su dobili ono što su zaslužili“, navodi Izdavačka kuća „Laguna“ pod čijim je okriljem i izdato ovo djelo.

„Dr Nele Karajlić je jedan od insajdera još neispričane priče o Jugoslaviji, koja je cijela igrala rock and roll, čak i u nedelji kad je otiš’o Hase i kada je crk’o maršal i kada nam se ženio Vukota“, navode predstavnici ove izdavačke kuće.

Na promociji u Beogradu je poručeno da je „Fajront u Sarajevu“ jedan od onih rock koncerata na kojima je Karajlić sa sebe skinuo sve, bacio se među raju i ostavio na stejdžu i posljednju kap svog koševskog znoja.

Govoreći o razlozima zašto je napisao knjigu, frontmen kultnog sastava „Zabranjeno pušenje“ naveo je da mu nikad ništa teže nije bilo od pisanja.

„Nema većeg ambisa od praznog lista papira koji moraš smisleno ispuniti. Kasnije, kada me je pošlo pisanje, osjetio sam uzbuđenje slično onome kakvo je bilo kada sam skakao po binama regiona“, rekao je Karajlić.

Unutar korica „Fajronta u Sarajevu“ saznaćete neke od detalja neophodnih da u potpunosti shvatite ko su bili, ili ko su danas, Sarajlije bez čijih imena, stvaralaštva i karijera, Sarajevo ne bismo pamtili ni po čemu drugom do po Sarajevskom atentatu. /N.N/

PODIJELI