Federacija sprema prvi zakon o rakiji

0
877

Šljivovica, jabukovača, kruškovača i loza su najrasprostranjenije rakije u BiH i ljubiteljima dobre kapljice najdraže.

 

Ipak, ono što se malo zna je to da proizvodnja rakije, promet, kontrola kvaliteta, njeno deklarisanje u Federaciji BiH nisu zakonski regulirani, što stvara problem proizvođačima koji žele legalno raditi i praviti „pravu“ rakiju.

Trenutno se u FBiH primjenjuje jedino Pravilnik o minimalnim tehničko-tehnološkim i kadrovskim uslovima za proizvodnju rakija i voćnih vina iz 2014. godine, donesen kao privremeno rješenje do donošenja zakona. Na državnom nivou od 2008. postoji Zakon o vinu, rakiji i drugim alkoholnim proizvodima od grožđa, ali se u njemu rakija spominje samo u naslovu, na šta su ukazali iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Ipak, ova situacija bi mogla biti promijenjena tek iduće godine, kada se očekuje da Federacija dobije prvi zakon o proizvodnji rakije. Muzafera Kalabušić, stručna savjetnica u Odsjeku za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, kaže da će ove godine biti izrađen prednacrt zakona, a njegovo donošenje planirano je do kraja 2019. godine.

“Prikupljamo materijale, podatke šta su uradile zemlje iz okruženja. Republika Srpska ima takav zakon”, dodala je Kalabušić.

Istakla je da će se budućim zakonom definisati šta je rakija, propisati uslovi koje moraju ispuniti oni koji je žele proizvoditi, propisati način proizvodnje i prometa rakije i drugih alkoholnih pića, kontrola kvaliteta, način označavanja i slično.

“To je akcizna roba i bitno je da se zna šta ko plasira, ko proizvodi, koje količine proizvodi. Zakon je važan i da se zaštite potrošači, da se suzbije proizvodnja na crno i onima koji žele raditi prema propisima da se to omogući”, napomenula je Kalabušić.

Republika Srpska donijela je 2009. godine Zakon o vinu i rakiji kojim se uređuje njihova proizvodnja, higijenski i tehnološki minimumi i uvodi registar. Propisano je čak i kada se prerađuje voće. Interesantno je da se zabranjuje na flaše i ambalažu stavljati etikete s likovima svetitelja.

Propisana je zaštita geografskog porijekla rakije proizvedene od voća (šljivovica, prepečenica, klekovača, kajsijevača, kruškovača, jabukovača i drugo) i naznačeno da rakija može nositi oznaku samo onog geografskog područja s koga potiče grožđe i voće. Zabranjuje se, između ostalog, i miješanje uvezene rakije s domaćom. Kazne su od šest hiljada do 30 hiljada KM.

PODIJELI