Sudije na SP u kopačkama iz Prnjavora

0
2583

NAJBOLjE fudbalske sudije na planeti na predstojećoj svetskoj smotri u Rusiji, od 14. juna do 15. jula, pravdu će deliti noseći kopačke proizvedene u Prnjavoru, pedesetak kilometara udaljenom od Banjaluke, prestonice Republike Srpske.

Iz ovdašnje fabrike obuće “Sanino”, tačno 351 par kopački otpremljen je dugogodišnjem “ortaku”, naručiocu – nemačkom gigantu “Adidas”, inače jednom od glavnih sponzora sportske opreme na Svetskom prvenstvu u Rusiji, a odatle u sedište Svetske fudbalske organizacije (FIFA).

Javnost dosad nije imala priliku da vidi kako izgledaju kopačke koje će nositi 36 najboljih glavnih arbitara na SP, među kojima je i Srbin Milorad Mažić. On je, inače, jedan od desetorice Evropljana, a među pomoćnicima su i njegovi asistenti Dalibor Đurđević i Milovan Ristić.

– Ovo je izgled kopački u kojima će najbolje fudbalske sudije suditi na Mundijalu u Rusiji – otkriva nam Sanja Pazurević, šef proizvodnje u toj fabrici, tu dosad brižno čuvanu tajnu. I to malo više od mesec dana pre nego što će sudije dunuti u pištaljku i dati znak da lopta krene s centra na 12 stadiona u 11 gradova Rusije.

S neskrivenim ponosom i ushićenjem šarmantna šefica ističe da ove kopačke neće biti moguće videti u bilo kom izlogu ili nekom drugom prodajnom mestu. Samim tim niko neće biti u mogućnosti ni da ih kupi. Nosiće ih jedino na Mundijalu najbolje fudbalske sudije sveta, za koje su specijalno i napravljene.

– Zato će višemilionski svetski auditorijum gotovo svakodnevno u mesec dana biti u prilici da gleda naš proizvod na nogama sudija, kao glavnih aktera u fokusu svake utakmice. To je velika čast i za BiH, Republiku Srpsku i, naravno, Prnjavor i našu fabriku – kaže Pazurevićeva, kćerka Radovana Pazurevića, vlasnika fabrike obuće “Sanino”.

Fabrika “Sanino” u Prnjavoru

Predstavnici “Adidasa” su pre nekoliko dan pristigli iz Nemačke da im zahvale zbog ispoštovanog roka izrade i kvaliteta, jer su kopačke prošle sve neophodne testove. Za uspomenu i znak sećanja na dobro obavljen posao, Nemci su direktoru Pazureviću poklonili par “sudijskih” kopački. Iz pomno čuvanog kofera, u službenom odsustvu, Radovan je u fabriku u Prnjavoru za objektiv i čitaoce “Novosti” dostavio jednu kopačku.

U fabrici nam objašnjavaju da se, prema dizajnu iz centrale, “sudijska” kopačka ipak razlikuje od već klasične, širom sveta poznate “adidas” kopačke. Sašivena je takozvanim zlatnim koncem, sa isto tako “zlatom” ispisanim natpisima: “Rusija 2018, FIFA, Svetski kup, Mundijal”.

Sedište “Sanina” je, inače, u Derventi, pa su se verovatno iz tog razloga pojavile netačne informacije da su kopačke napravljene u tom susednom gradu. Slađana Vidović, kontrolor, ističe da je 28 vrsnih majstora, mahom žena, gotovo za tri dana skrojilo i napravilo gornji deo kopački.

– To dovoljno govori o umeću i predanosti naših radnika – ističe Slađana. – Ponosimo se ovim našim svetskim ostvarenjem i s posebnom pažnjom ćemo pratiti predstojeće SP.

Kopačke koje će nositi sudije na SP u Rusiji

Kao što je to već uhodana dugogodišnja praksa, Nemci će u svojim halama pridodati samo donje delove kopački.

– U proteklih 17 godina naše dve fabrike su “Adidasu” isporučile više od 12,5 miliona pari kopački. Tako da je ova kopačka za naše majstore bila svojevrsni svetski izazov – kaže Bojan Stojanović.

Delovi materijala nabavljani su iz Argentine, Italije i Portugalije. A da bi najbolje svetske sudije bile na visini zadatka u Rusiji, u Prnjavor je dopremljena najbolja koža čak iz Australije. I to od – kengura.

“DžINOVSKO” STOPALO

IZ sedišta FIFA naručene su različite veličine kopački.

– U našoj fabrici najmanji napravljeni broj je 39, a najveći čak 48 – kaže Bojan Stojaković, vođa “Adidasovog” programa u fabrici.

Otvaranje svetskog prvenstva biće 14. juna na stadionu “Lužnjiki”,foto EPA

VELIKA ČAST ZA FIRMU

– FINANSIJSKI efekat u ovom ne samo za našu firmu istorijskom poduhvatu je svakako prisutan, ali on je u drugom planu. Čast nam što smo našli svoje mesto u ovom planetarnom događaju – kaže Radovan Pazurević, vlasnik “Sanina”.

U njegovim fabrikama u Prnjavoru i Derventi oko 1.000 radnika za inostrano tržište godišnje proizvede više od 1,65 miliona sportske, vojne i druge vrste obuće.

Ninko Đurić – Večernje novosti

PODIJELI