FIFA planira “mali Mundijal” na svake dvije godine

0
628

Ako novi planovi FIFA o novoj globalnoj Ligi nacija budu usvojeni, evropske fudbalske federacije mogle bi da zarade do po 75 miliona evra na svake dvije godine.

U pismu predsjednika FIFA Đanija Infantina članovima Savjeta te organizacije navodi se da bi međunarodni konzorcijum obezbijedio garancije od najmanje 25 milijardi dolara za 12 godina, kako bi formirao Globalnu ligu nacija za dvogodišnji ciklus za više od 200 reprezentacija.

Plan za Globalnu ligu nacija, kojim bi se zamijenile prijateljske utakmice, razvijen je u UEFA, gdje je Infantino bio generalni sekretar do 2016. godine.

Format bi počeo regionalnim kvalifikacijama, sa prolaskom dalje i ispadanjem, a zatim bi se dobilo sedam divizija. Vrhunac je turnir od osam ekipa (Fajnal 8) sa pet kontinenata, uključujuči tri najbolje evropske i dvije južnoameričke reprezentacije.

Bio bi to svojevrsni “mini Mundijal”. Domaćin bi najvjerovatnije bila jedna reprezentacija, tokom osam dana u oktobru ili novembru.

U prijedlogu za Evropu, FIFA predviđa da bi pet najboljih ekipa moglo da dobije od 37,5 do 50 miliona dolara, za šest utakmica u početnoj fazi lige.

Svaka ekipa koja se plasira na “F8” bi zaradila 15 miliona dolara, finalista još pet, a pobjednik Globalne lige nacija deset miliona. FIFA bi komepenzovala zemlje koje bi time izgubile termine za prijateljske utakmice koje organizuju.

Takođe, u skloptu toga, planira se i širi format Svjetskog klupskog prvenstva sa osam na 24 učesnika.

(b92)

PODIJELI