Frekvencija mladih- Urednik Radio Prnjavora, Marijan Popadić, o utiscima nakon završene druge sezone emisije.

0
711

Emisija o mladima i za mlade “Frekvencija mladih” koja je emitovana svake druge subote od 14:00 časova u programu Radio Prnjavora, privela je kraju svoju drugu sezonu.

Kraj godine označio je i završetak još jednog uspješnog projekta za mlade, serijala od dvanaest emisija, u kojima su domaćini u studiju, Dajana Bašić i Adnan Selimović, sa sagovornicima  razgovarali o temama koje se uglavnom tiču mlađe populacije slušalaca.

Emisija je realizovana u saradnji sa Radio Prnjavorom, a urednik Marijan Popadić bio je naš sagovornik.

Dvije sezove “Frekvencije mladih” su emitovane na radiju. Kakvi su vaši utisci?

Popadić: Prije svega, želim da vam čestitam na svakoj emisiji pojedinačno, jer znam koliko je ponekad zahtjevno pronaći dobru i zanimljivu temu, ali i relevantne sagovornike u studiju. Vi ste u tome uspjeli i odgovorili ste zadatku na najbolji način. Takođe, smatram da ste uspjeli da držite pažnju slušalaca u svojim emisijama od pola sata, a najbitnije od svega je upravo vaše zalaganje da kontinuirano budete posvećeni onome što se emituje u etar. Moj lični stav je da nema boljeg osvježenja u programu radija od mladih i vedrih glasova i nadam se da će i ubuduće biti projekata sličnih vašem.

Frekvencija mladih: Koliko su danas zastupljene emisije za mlade?

Popadić: Emisije za mlade, sa sadržajem koji je zanimljiv današnjim mladim ljudima, jako je teško osmisliti, jer se interesovanja mijenjaju velikom brzinom, a forma ovakvih emisija u bilo kom mediju čini mi se da ne ostavlja dovoljno upečatljiv utisak. Mislim da bi svakako trebalo da se nađe model, gledajući iz radijskog ugla, radio emisija za mlade u kojima bi oni interaktivno učestvovali, a sve to povezati kroz društvene mreže, jer radio ima ogromnu moć transformacije i može da se uklopi u bilo kom obliku. Dakle, emisije za mlade na radio stanicama trebaju da postoje, ali i da budu prilagođene vremenu u kome mladi žive.

Frekvencija mladih: Naša emisija nije prva omladinska emisija na Radio Prnjavoru. Možete li nam reći nešto više o prethodnim?

Popadić: Kada ste prvi put došli sa prijedlogom da radimo emisiju “Frekvencija mladih”, imali ste prijedlog da se nastavi kultna emisija “Pomak” koja je bila i ostala ponos naše medijske kuće. Tada sam vam predložio da to ne radite i sugerisao sam vam da date svom projektu drugo ime, da svojim emisijama date lični pečat i da se potrudite oko toga. Tako smo i uradili. Frekvencija mladih je jedna priča koja je na kraju kroz serijal od 12 emisija ispričala priču o mladima u 2019-2020. godini. Emisija o mladima “Pomak” imala je ekipu koja se više nemože ponoviti i to je vrijeme kada je radio imao svoje pravo mjesto u društvenoj zajednici. Emitovali smo i omladinsku emisiju “Duram duram” koja je takođe naišla na pozitivne komentare publike kojoj je namijenjena. Pored toga imali smo još nekoliko projekata sa osnovcima, a nadamo se da će i u narednom periodu biti pripadnika vaše generacije koja će nam biti rado viđeni gosti u studju i koji će donijeti isto tako dobre ideje.

Frekvencija mladih: Dugi niz godina radite na radiju. Zašto ste se odlučili za novinarstvo?

Popadić: Zato što novinarstvo daje mogućnost da budete kreatori svakodnevnih životnih priča i da ih na neki način stvarate i oživljavate, ali i odgovornost da te priče i događaje prenesete i plasirate na tačan i korektan način. Novinarstvo je skup mnogih obrazovanja u jedno i kao novinar morate imati znanja iz raznih oblasti, jer nikada nemate istog sagovornika ispred sebe. Veoma specifična i jako dinamična profesija, bez koje riječi mnogih nebi bile toliko bitne, a na žalost, profesija koja se nedovoljno izborila za svoj status u društvu.

Frekvencija mladih:Da se vratite na početak, šta biste promijenili u svojoj novinarskoj karijeri i da li biste opet izabrali radio?

Popadić: Ne znam da li se ovaj posao može nazvati karijerom. Mi, novinari, svjedočimo mnogim društvenim promjenama, koje se dešavaju svakodnevno. U cijelom tom procesu, moramo biti spremni da se suočimo sa raznim stresnim situacijama, svaki radni dan je tempiran terminima i sadržajima, a slobodno vrijeme ne postoji. Ipak, novinarstvo je poziv koji odabere vas, a postoji jedna izreka koja kaže jednom novinar- uvijek novinar. Što se tiče pitanja da li bih odabrao radio kao medij u kome sam proveo tolike godine, moj odgovor bi glasio da je radio kao kameleon. Nijedan medij nije preživio tolike transformacije i opstao. Pojavom televizora, mnogi su radio otpisali, ali su pogriješili. Isto je i sa svim drugim medijima, jer radio ih je sve preživio. Zato bih ponovo birao radio.

Tehnička realizacija emisije “Frekvencija mladih” -Goran Kovačević.

Urednici i voditelji emisije Dajana Bašić i Adnan Selimović

Projekat realizovan u saradnji sa Radio Prnjavorom.

Sve emisije koje su emitovane u programu radija, mogu se preslušati i na YouTube kanalu Radio Prnjavora. /prnjavorlive.info/

 

 

PODIJELI