GRAHOVO POMAŽE NEŽENJAMA: Albanke kao spas

0
1530

Opština Grahovo je jedna od rijetkih u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je pokrenula inicijativu za ‘uvoz’ mladi kako bi zbrinuli neženje s područja svoje opštine.

Ovu vijest je potvrdio i predsjednik Opštinskog vijeća Duško Kuprešanin kazavši da je ovaj projekt ‘uvoza’ mladi namijenjen isključivo za one koji žive na selu i bave se poljoprivredom, objavio je Dnevni list.

Kuprešanin ističe kako se nešto stvarno moralo poduzeti, jer je takvih momaka iznad 40-e sve više, a djevojaka uopšte i nema, budući da sve ‘bježe’ glavom bez obzira iz Grahova.

Školuju se, nađu posao u većem gradu i više se ne vraćaju, kaže Kuprešanin.

“Kud ćeš, što ćeš, moralo se nešto poduzeti. Moramo misliti na opstanak ove općine, jer ako se ovako nastavi, izumrijet će”, kaže on.

Dugo se razmišljalo o tome što uraditi. Onda je Udruženje građana koje egzistira u Srbiji, a koje okuplja iseljenike iz Livanjskog polja, dalo prijedlog kako oživjeti sela koja pripadaju Grahovu.

“Naime, oni su predložili da se dovedu Albanke koje su katoličke vjeroispovijesti na prostor opštine Grahovo, koje bi se udale za naše mladoženje. Mi smo to objeručke prihvatili”, kaže Kuprešanin te otkriva kako je riječ o djevojkama iz Skadra gdje je omjer djevojaka i momaka 20:1.

Prijedlog je otišao na Opštinsko vijeće, koji je jednoglasno usvojen te je donesen zaključak da će opština buduću porodicu nagraditi tako što će snositi najveći dio troškova svadbe, ali tek po zaključenju braka koje će se dogoditi u Grahovu.

Zašto baš Albanke

“Albanke su patrijarhalno odgojene, dobre su žene i ne smeta im živjeti na selu. Djeca bi se odgajala u onom duhu u kojem se inače odgajaju djeca na našim područjima”, kratko odgovara te dodaje da su se već trojica momaka zainteresovala da po svoje buduće supruge odu do Albanije.

“Što se jednog tiče, to je skoro pa sve gotovo. On je išao u Albaniju, ona je dolazila ovdje, svidjelo joj se, samo se čeka ono najvažnije – brak. Druga dvojica još uvijek nisu krenuli prema Albaniji, jer nisu imali ta neka inicijalna sredstva, jer mi sanaciju troškova vršimo tek nakon sklapanja braka. Inače, nemamo neki plan koliko ih ‘uvesti’. Po potrebi”, ističe Kuprešanin.

Prema njegovim riječima na području ove opštine trenutno je oko 150 neženja s više od 25 godina.

“Mlađih bračnih parova ima vrlo malo, djece skoro nikako. Mi iz opštine želimo da se mlada populacija pokuša pojačati. Svjestan sam da s ovim projektom treba probiti led. Smatram da će, kad to naprave ova trojica, krenuti i drugi, jer mnogi su pomalo skeptični prema strankinjama. Naravno, htjeli bi svoje domaće cure, al što se može”, kaže Kuprešanin.

Dodaje kako isti ovakav projekt radi opština Jagodina u Srbiji koja ima dosta veći budžet, i u kojem su predviđena sredstva za takve stvari.

“Mi to još nemamo. Nismo mi neka bogata opština, ali planiramo možda za iduću godinu. Sad-zasad ostaju ove jednokratne pomoći za one koji su zainteresirani”, zaključuje Kuprešanin. /dnevni list/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here