Putinu na poklon električni automobil

0
1319

Ruska firma Džo-Auto, koja se bavi razvojem vozila sa hibridnim i električnim pogonom, proizvela je 4 prototipa elektromobila e-Crossover, od kojih je jedan poklonila ruskom predsjedniku, Vladimiru Putinu.

Ruski električni automobil je kompaktni krosover sa 3 vrata, neobičnog dizajna. Spoljašnjost vozila je dvobojna, a karoserija je većim dijelom izrađena od plastike, koja osim zaštitne ima i estetsku funkciju.

U kabini ima mjesta za 5 osoba, mada je optimalan broj putnika 4. Enterijer je mješavina različitih stilova, a oprema uključuje i električnu parking kočnicu, multimedijalni uređaj sa ekranom na centralnoj konzoli i dodatnim setom komandi između prednjih sjedišta. Umjesto ispred vozača, instrument tabla nalazi se na sredini, na vrhu centralne konzole.

Pogon se sastoji od električnog motora maksimalne snage 60 kW i 200 Nm obrtnog momenta i litijum-jonskih baterija koje se izrađuju u Kini po tehnologiji proizvođača A123 Systems, koji je snabdjevao Fisker Karmu, prije nego što je bankrotirao i dobio kineskog vlasnika.

Proizvođač tvrdi da sa punim beterijama, e-Crossover može da pređe do 190 km. Kompanija Džo-Auto potrošila uložila je u razvoj i kompletiranje 4 prototipa oko milion evra, a za sada nisu saopšteni planovi o serijskoj proizvodnji.

Putin je na poklon dobio crveni primjerak, a interesantno je da je plavi prototip namijenjen još jednom ruskom političaru – Vladimiru Žirinovskom. /agencije/

PODIJELI