I dalje bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona

0
518

Ni na današnjem sastanku lidera stranaka iz FBiH i predstavnika Međunarodne zajednice u BiH nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH, je, vidno ljut, rekao da više nije optimista i da Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, svojim prijedlogom nastoji još više podijeliti BiH. Kako je rekao, kad bi Čović ovakve izmjene predložio Hrvatskoj, čiji je državljanin, bio bi uhapšen.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, nije bio toliko pesimističan nakon sastanka ali je ponovio da HDZ ne odustaje od svojih zahtjeva.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, je istakao da će izbora i implementacije izbora biti i ako se ne uspiju dogovoriti, te dodao da ne treba odustajati od pregovora.

Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH, kazao je da su prijedlozi pažljivo saslušani, te da su predstavnici Međunarodne zajednice tu u ulozi posmatrača.

„Dakle, slušali smo ponovljene stavove, što me dovelo do zaključka da ima nade za dogovor“, rekao je Vigemark nakon sastanka, te dodao da je bitno što prije nastaviti razgovore.

On je rekao da ovo nije vrijeme za prikupljanje političkih poena i da će o svemu ovome izvjestiti predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, koji sutra dolazi u BiH.

“Odbijam pretpostavku da neko od lidera ne želi da se ovo pitanje riješi. Mora biti kompromisa, svako od lidera stranaka mora od nečega odustati da bi se postigao dogovor“, jasan je bio Vigemark.

Morin Kormak, ambasadorica SAD u BiH, kazala je da razgovor bio aktivan i da postoje provodiva rješenja.

“Svjesni smo rokova i nadamo se da će se ovo važno pitanje riješiti prije objave izbora. Pozivam lidere stranaka da nastave pregovore”, rekla je Kormakova.

Na pitanje zašto Međunarodna zajednica ne nametne rješenje, Kormak je rekla da je BiH puno uradila na evropskom putu, te istakla da je vrijeme da lideri preuzmu odgovornost i da građani treba da insistiraju na tome.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, nakon sastanka nije davao izjave novinarima, dok je lider SDA Bakir Izetbegović napustio sastanak prije njegovog završetka.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni 3. maja na nivou predsjednika stranaka.

Podsjećanja radi, HDZ predlaže da se izbor članova Predsjedništva BiH vrši na način da se u FBiH formiraju tri ad hoc izborna područja sa kojih se biraju bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva, na način da bošnjački član Predsjedništva mora osvojiti većinu glasova u području opštinama sa najmanje 2/3 bošnjačkog stanovništva, dok hrvatski član Predsjedništva mora osvojiti većinu glasova u području sa opštinama sa najmanje 2/3 hrvatskog stanovništva. Druga ključna izmjena je brisanje člana zakona koji svakom konstitutivnom narodu daje bar jedno mjesto delegata u Domu naroda FBiH iz svakog kantona.

nezavisne

PODIJELI