I dalje bez rješenja za smještaj migranata

0
244

Koordinator s međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migranata Husein Delić izjavio je Srni da je u posljednje vrijeme povećan broj migranata na području Velike Kladuše, a da i dalje nema nikakvog poboljšanja uvjeta za njihov smještaj.

Delić je izjavio da migranti trenutno borave pod improviziranim šatorima i naglasio da se tačan broj ne može sa sigurnošću odrediti, jer se iz dana u dan mijenja – jedni odlaze, a drugi dolaze.

– Prema podacima koje je dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, najveći priliv migranata dogodio se u posljednjih mjesec i po, u odnosu na raniji period. Više od 2.700 migranata je došlo samo u ovih mjesec i po – rekao je Delić.

Prema njegovim riječima, uprkos svim upućenim pozivima, fakturama i zahtjevima institucijama BiH za izmirivanje troškova, niko se nije oglasio niti bilo šta uplatio.

– Sva daljnja predviđanja su neizvjesna, više nema nikakvog kontakta s Ministarstvom sigurnosti niti s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije. U općinu Velika Kladuša više niko ne dolazi niti ima bilo kakvih kontakata i poziva kada je riječ o pomoći u vezi s migrantskom krizom – napomenuo je Delić.

Delić je istakao i da je Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” uputilo zahtjev i tražilo saglasnost od Nadzornog odbora “Agrokomerca” za priključak za vodu, te da saglasnost još nije data, a razlozi su što ovo preduzeće nije potpisalo nikakav ugovor o izdavanju prostora u kojem bi migranti trebalo da budu smješteni.

– Postoji odluka Općinskog vijeća na koji način se vrši priključenje na vodovodni sistem i ne može preduzeće ”Vodovod i kanalizacija” samostalno na nekretninama u vlasništvu ”Agrokomerca” da priključuje vodu kako hoće. Mora postojati saglasnost nadzornog organa, odnosno Uprave ”Agrokomerca” – napomenuo je Delić.

On je rekao da na području Velike Kladuše ima sporadičnih incidenata između migranata te da, prema informacijama kojima raspolaže, nije bilo sukoba između migranata i lokalnog stanovništva.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here