“Inost 2015” : Mašta mladih Prnjavorčana pretočena u izume 

0
1377

Izumi 500 inovatora izloženi se na trodnevnoj 17. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2015”, koja je otvorena juče u Domu omladine, povodom proslave 22. aprila, Dana grada Banjaluke.

Manifestaciju, na kojoj će do 17. aprila biti izloženo 350 eksponata učesnika iz  škola, fakulteta, saveza, institucija i firmi, otvorio je ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić.

– Izložba je respektabilna i ministarstvo nastoji da u sklopu svojih programskih aktivnosti pomaže i njenom održavanju. Između ostalog, na osnovu dosadašnjih uspjeha i rezultata zadovoljan sam inovativnošću naših mladih ljudi – rekao je Komić.

Dodao je da ove godine organizovano takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju na koju se do 20. aprila mogu prijaviti i izlagači ovogodišnjeg “Inosta mladih”.

Pored domaćih inovatora svoje izume predstavili su i izlagači Srbije, Hrvatske, Rusije, Ukrajine, Švajcarske i Tajpeja.

– Žiriju će biti vraški teško da odabere najbolje jer zaista ima dobrih radova. Zadate teme bile su iz računarstva i informatike – kazao je predsjednik Saveza inovatora RS Milovan Bajić.

Jedan od najmlađih inovator jedanaestogodinjši Gojko Panić iz Kaća kod Novog Sada na ovogodišnjem “Inostu mladih 2015.” predstavlja svoju OŠ “Đura Jakšić” sa robotom “Delfinče”.

– Robot Delfinče je programiran tako da se kreće i razgovara sa ljudima. On je USB uređaj, koji ima istu ulogu kao tastatura i kompjuterski miševi. Takođe, ima senzore za ubrzanje, toplotu, prepreku i osvjetljenje – objasnio je Panić.

Učenik Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine Igor Tomić zajedno sa svojim školskim drugarima na izložbi se predstavio sa više eksponata, ali glavni projekat je bespilotna letjelica, koja pomaže u prirodnim katastrofama.

– Radi se prototipu koji može da ponese dva kilograma neophodnih namirnica koje se dostavljaju ugroženom stanovništvu – kazao je Tomić.

Dodao je da pored ovog noviteta, predstavio se i sa starim eksponatima, a najviše pažnje, definitivno, privukao je led globus sa rotirajućim prstenom, koji iscrtava 3D sferu na kojoj se pojavljuje tekst.

Ribarska bajka

Inovatori iz Prnjavora na izložbi su se predstavili sa inovacijom “Ribarska bajka”, koja može da istovremeno peče 22 kilograma male ribe i jednu od pet kilograma, kuva čorbu…

– Naša inovacija je napravljena od motora od 12 volti, imamo pretvarač sa 220 na 12 volti. Uljepšali smo je raznim ukrasima. Ovo je prvi put da naša inovacija ugleda svjetlost dana – rekao je jedan od inovatora iz Srednje škole “Ivo Andrić” iz Prnjavora Bojan Batinić./Glas Srpske/

Glas Srpske

PODIJELI