Island – deveti krug pakla!

0
406
Part of the city of Klaksvik, Faroe Islands, North Atlantic4

Poslije hvalospjeva o životu na Islandu, stiže i drugačije mišljenje…
Cijeli Balkan je juče pročitao tekst Hrvata koji je otišao da živi na Islandu, i hrvatskom poslaniku Goranu Aleksiću poslao hvalospjev o ovom ostrvu, koji je ovaj objavio na svom Fejsbuku.

Goranu je, međutim, u toku dana stigla i reakcija na ovaj tekst. U reakciji jednog drugog Hrvata, koji se nije tako dobro proveo na Islandu, kaže se da na Islandu dominiraju sumorni tonovi.

Anonimni radnik je poslaniku hrvatskog parlamenta Aleksiću napisao da želi svojom pričom da demantuje radnika iz Hrvatske koji je napisao da je imao odlična iskustva na Islandu.

Prenosimo njegovu poruku u cijelosti:

“Island, drugo mišljenje!”

Ima jedan negativan komentar o radu na Islandu, koji mi je prenio čovjek kojeg ne poznajem, pa istini za volju moram prenijeti i to, bez ikakvih intervencija u tekstu:

“Evo vam se javljam da demantujem tog gospodina sa Islanda. Želio bih ostati anoniman ako želite objaviti moj demant. Proveo sam pet mjeseci radeći na Islandu u gradiću blizu Rejkavika pa ću vam opisati moj deveti krug pakla.

Kao prvo nije istina da na prvoj plati ne plaćate poreze jer sam ja uredno platio 37 odsto.

Kao drugo plata kasirnki u supermarketima nije 3.000 evra već oko 2.000 čak i nešto manje i u pravilu vam tu rade djeca od 16 do 18 godina, rijetkost je vidjeti gospođu od 40 godina.

Treće, u banci vam ne dajuplatne liste, a kad pitate u firmi oni vam kažu da banka to daje.

Četvrto, uopšte nisu ljubazni ni nasmijani, vrlo su mrki i ne bi vam pružili ruku za pomoći.

Peto, velika većina su notorni alkoholičari, a oni koji nisu liječe se od alkohola.

Šesto, što se tiče posla, ako imaš vezu dobićeš posao, ako ne, možeš ići kući. Svaki gradić ima svog šerifa koji vedri i oblači i ne cijene dobrog radnika, kao ni u Hrvatskoj.

Sjedmo, bez obzira na prividno dobar standard žive svi na kredit, od firmi do domaćinstava. Stanovi za iznajmljivanje su enormno skupi, ako ga uopšte nađete – 60 kvadrata košta 1.300 evra a prosječna plata je 2.000 evra. Kurs strašno varira tako da na pogrešan dan možete izgubiti i do 500 maraka.

Osmo, što se tiče birokratije, isto je kao i kod nas – ako imate veze sve je moguće. Privremenu kenitalu dobijete za dva do tri dana jer bez nje nema isplate plate, a onu pravu kenitalu koju bi trebali dobiti za 30-ak dana ja sam dobio nakon 78 dana, to jest kad sam već bio u Hrvatskoj.

Deveto, putevi su im grozni – rupa na rupi. Kao narod su vrlo traljavi i neuredni, oni kažu opušteni. Ne znam zašto se ta zemlja u medijima prikazuje kao obećana zemlja, jer to nije. Ljude je strah da pišu istinu jer se boje, verujte mi da je i gore od ovog što sam napisao.

Savjetujem ljudima da idu na Island samo ako imaju nekog ko je proveo 10 godina na Islandu i to vrlo bliskog, inače se neće dobro provesti.

“Pozdrav”

(Kurir.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here