Italija – Pompeja – arheologija PRONAĐENA FRESKA SA GLADIJATORIMA-

0
909

 

Dobro očuvana freska koja prikazuje gladijatore kako se bore pronađena je u ostacima drevnog rimskog grada Pompeja, piše list “Indipendent”.
Na slici se vidi borba dva gladijatora od kojih jedan zamahuje mačem, a drugi je pokriven krvavim ranama po cijelom tijelu. Drugi gladijator digao je prst što znači da moli za milost.

Ono što je posebno zanimljivo jeste kako su vjerno naslikane povrede poraženog gladijatora.

Ministar kulture Italije Dario Frančeskini rekao je da ovo najnovije otkriće pokazuje da je grad Pompeja “neiscrpni rudnik za istraživanje i nova znanja za arheologe”.

Grad trenutno prolazi novu fazu istraživanja i iskopavanja u okviru projekta “Veliki Pompeji”, koju finansiraju EU i Italija. Tim je već iskopao vile ukrašene freskama i mozaicima, ali su pronađeni i novi skeletni ostaci ljudi.

Freska, koja prikazuje gladijatore, pronađena je u podrumskim prostorijama, koje su, moguće, korištene kao prodavnica. Naučnici vjeruju da je na gornjem spratu bila ili taverna ili javna kuća.

Slika je širine 1,5 metara i vjeruje se da su tu prostoriju često posjećivali gladijatori.

Dio u kome je freska pronađena nije otvoren za posjetioce.

“Vjerovatno je da su ovo mjesto često posjećivali gladijatori. Ono što je od posebnog značaja je realističan prikaz povreda na poraženom gladijatoru na njegovom ručnom zglobu i na prsima”, rekao je Masimo Osana, generalni direktor Arheološkog parka Pompeji.

On je dodao da, na žalost, nije poznat ishod borbe, odnosno da li je gladijator ubijen ili je prema njemu pokazana milost.

PODIJELI