Ivanić: Ne trebamo eksperimentisati sa štampanjem novca

0
859

Ne trebamo previše eksperimentisati sa štampanjem novca u Bosni i Hercegovini, jer bi posljedica bila inflacija – kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na otvaranju Ekonomskog foruma koji je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Ivanić smatra da BiH mora mijenjati ekonomsko okruženje, iako ima nekoliko pozitivnih stvari kao što je stabilna valuta.

“BiH treba vremena i pažnje da se posveti ekonomiji, jer je to uslov razvoja. Trebamo praviti ambijent u koji vrijedi investirati. Ne govorim samo o stranim investicijama, već i domaćim”, naglasio je.

Također je govorio i o smanjenju značaja javnog sektora, koji je evidentno prisutan.

“Preveliko je učešće javnog sektora, što znači manje investicije”, poručio je.

Smatra da svi trebaju raditi da se ekonomski ambijent popravi, jer u BiH postoji veliki broj nezaposlenih ljudi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH također je naglasio da je 15.000 radnih viza izdato prošle godine, što nije dobro za dugoročni razvoj BiH.

Govorio je i o reformi zdravstvenog i penzionog sistema, što je ključno za razvoj i stabilnost.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 predstavlja otvoreni dijalog predstavnika vlasti, kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice.

Učesnici će imati priliku razmijeniti mišljenja, svako iz svog ugla djelovanja, kroz četiri panela: reformski kurs ka poslovnom ambijentu, put evroatlanskih integracija – konkurentnost BiH, poslovna zajednica: prilike i izazovi, te glas akademske zajednice.

Organizacija Foruma prva je u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here