Iz ljubavi Francuza i Prnjavorčanke nastao vinograd i najbolja vina

0
783

Da nije bilo ljubavi, ne bi bilo ni visokokvalitetnih vina proizvedenih u Naseobini Lišnja, prelijepom kraju u prnjavorskoj opštini. Potvrdila je to gospođa Nada Harijan, direktorica Vinarije “Fazan” iz ovoga mjesta. Zajedno sa kćerkom, zetom i bratom, Nada je na Vinskom festivalu u Gradišci izložila i točila najbolja vina iz vlastite proizvodnje.

Odlični prinosi

Nada potvrđuje da ubiru grožđe iz vinograda površine od 3,5 hektara.

“Čak 99 odsto proizvedenih vina izvozimo na francusko tržište. Biti konkurentan s vinom u Francuskoj za neke je misaona imenica. Ja tvrdim da je to zbog ljubavi našeg zeta Kristijana, koji je Francuz, i moje kćerke Oksane” rekla je Nada.

Kristijan Cvikert došao je u okolinu Prnjavora tako što se zaljubio, a potom i oženio Oksanom, inače doktoricom, koja radi u Njemačkoj, a organizuje brojne humanitarne akcije u BiH.

“Zaljubio sam se i u Oksanu i u bosanska brda. Krajolik oko Prnjavora podsjetio me je na moju Francusku. Zasadili smo najkvalitetnije sorte vinove loze poput rainskog rizlinga, šardonea, kabernea i drugih sorti. Postižemo odlične prinose veoma kvalitetnog grožđa. Ostvario sam svoj san, ovdje, u BiH, proizvodim najbolja vina koja se piju u mojoj domovini Francuskoj”, rekao je Kristijan.

Njegova supruga Oksana kaže da su i Nijemci s kojima sarađuje, veoma zadovoljni okusom njihovih vina. Njima odnese pokoju bocu kako bi čula ocjene.

Degustacija prnjavorskog vina

Korak u svijet

“I ja sam zaljubljena u vino, moj rodni Prnjavor, ali i u supruga Kristijana, koji je omogućio da svojom proizvodnjom kročimo u svijet. U vinu je, zaista, istina, ono je nastalo iz jedne obične, ali velike ljubavi”, kaže Oksana.

Očekuju više sunca u avgustu

I ova godina djeluje obećavajuće kad je u pitanju urod vinove loze. Nada kaže da očekuje više sunca u avgustu kako bi se povećao udio šećera u grožđu, a time će i vino biti bolje. Nakon Festivala u Gradišci, postoji šansa da se bogata paleta vina iz Lišnje nađe i na bh. trpezama.

(avaz.ba)

PODIJELI