Jeste li spremni za Noć vještica?

0
552

Noć vještica obilježava se već godinama u noći između 31. oktobra i 1. novembra. Ova noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje gotovo cijela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obilježava.

Obilježava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda, ali se već obilježavanje Noći vještica ustalilo i u zemljama Evrope, kao i našem regionu.

Zašto se obilježava

Jedno od objašnjenja zbog čega se obilježava Noć vještica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine te su proslavu noć prije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Vjerovali su takođe kako u noći između 31. oktobra i 1. novembra mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih otjerali bojeći se susreta s njima.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su u Noći vještica gasili vatre u ognjištima i vjerovali su takođe da mrtvi dolaze na ovaj svijet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

Kostimi

Ovo je datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica.

U Noći vještica možete postati ko god želite jer ideja za kostimiranje je bezbroj. Dakle, samo pustite mašti na volju i dobro se zabavite, a u odabiru kostima inspirisati se možete i na internetu, te možete izabrati odjevne kombinacije čije neke komade možete nositi i ostatak godine. Možete se maskirati u nekog od poznatih političara, glumaca, muzičara, u ženu mačku, crnu udovicu… Ideja je bezbroj.

Važno je znati

* Zabave povodom Noći vještica shvatite isključivo kao zabavu, nikako drugačije.

* Djecu maskirajte u bezazlene kostime, vila, princeza.

* Ukoliko vam neko večeras pod maskom zakuca na vrata, darujte mu slatkiše ili voće.

Zanimljivosti

* Narandžasta boja uz crnu glavni je simbol praznika, a zanimljivo je da je upravo narandžasta boja, uz ljubičastu i srebrnu, jedina boja koja se ne može rimovati s nijednom riječi u rječniku.

* Sljedeća noć punog mjeseca na Noć vještica biće 31. oktobra 2020. godine.

* Najbrže rezbarenje bundeve pripisuje se Džeriju Ajersu iz Baltimora, koji je to uspio napraviti za 37 sekundi.

* Ako vidite pauka te noći, to bi mogao biti duh voljene osobe koja vas posmatra.

* Ako je vjerovati legendama, proricanjem u ogledalu žena može otkriti identitet budućeg muža. Iako ima mnogo varijacija, tipično je sjesti u ponoć pred ogledalo, jesti jabuku i četkati svoju kosu. U ogledalu bi trebalo da se pojavi silueta budućeg muža.

(Nezavisne)

PODIJELI