Junski ispit ključan za evropski put

0
292

Sastanak na najvišem političkom nivou predstavnika EU i BiH prolongiran je za polovinu juna, što, prema nekim mišljenjima, ide na ruku domaćim liderima, jer dobijaju još vremena da ispune ono što od njih očekuje zvanični Brisel, a s ciljem sticanja kandidatskog statusa.

Uslove koje BiH mora da ispuni da bi napredovala na putu ka članstvu u EU i započela pregovore o pristupanju objelodanjeni su u maju 2019. godine, a upućeni naglašavaju od tada da su lideri dobili izuzetno teške zadatke i da je u ovom momentu nemoguće prognozirati kada će biti napravljen taj drugi korak, ali i da ima šanse ako se bude radilo.

Četvrti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, koji je prilika da se vidi šta je do sada urađeno na evropskom putu, trebalo je da, prema okvirnom terminu saopštenom polovinom marta, bude danas, ali je na zahtjev evropskih predstavnika, kako je potvrđeno za “Glas Srpske”, odgođen za drugu polovinu juna.

Planom koji je, uz najavu tog sastanka, ranije usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH predviđeno je da će delegacije predvoditi potpredsjednik Evropske komisije Jozef Borelj i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Na toj martovskoj sjednici Savjeta ministara usvojen je i niz zaključaka da bi što prije bile pokrenute aktivnosti na pripremi, usaglašavanju i usvajanju pozicije u procesu stabilizacije i pridruživanja, a zadaci su podijeljeni domaćim institucijama. U tom lancu institucija je Direkcija za evropske integracije (DEI), čiji je zadatak izrada nacrta pozicije BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja, dok Ministarstvo inostranih poslova treba da napravi osvrt na pitanja političkog dijaloga i odnosa BiH i EU, kao i regionalne saradnje te onih iz oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

Direktor DEI Edin Dilberović potvrdio je za “Glas Srpske” da je sastanak prolongiran za 22. jun na zahtjev Evropske komisije.

– Mi smo svoj dio završili, a zvanični dokument će biti usvajan pred sam odlazak u Brisel. Imamo još vremena – istakao je Dilberović, koji je ranije rekao da bi odluka o kandidatskom statusu koju donose zemlje EU, za BiH bila pozitivan psihološko-politički korak naprijed, jer postoji konsenzus političara o evropskim integracijama.

Član Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta Lazar Prodanović ističe da domaćim vlastima prolongiranje ovog roka odgovara, ali pod pretpostavkom da budu ispunjena tri uslova.

– Radi se o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, koji je već u parlamentarnoj proceduri, zatim izmjeni zakona o sukobu interesa te o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Ako bude dovoljno mudrosti, kao i spremnosti na kompromis, u smislu dodatnih amandmana, mislim da bi to bila pozitivna vijest, u smislu ispunjavanja uslova i pozitivnih signala iz EU. U ranijim razgovorima jun se pominjao kao ozbiljan rok da bude stavljena tačka na ova pitanja – istakao je za “Glas” Prodanović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH.

Savjet

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH osnovan je Savjet za stabilizaciju i pridruživanje. Cilj je nadzor primjene i sprovođenja tog sporazuma i razmatranja važnih bilateralnih i međunarodnih pitanja od obostranog interesa. Čine ga članovi Savjeta EU i Evropske komisije te članova Savjeta ministara.

PODIJELI