Kada su plinske boce opasne: Koriste se u restoranima, ali i u kućama, nekoliko stvari koje moramo znati

0
253

U stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, dopunom odluke o opštim pravilima kućnog reda, zabranjena je upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura u stambenim zgradama.

Prema izvještajima MUP, odnosno vatrogasnih službi, to je jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama.

Osim što zna da sprema vrhunska domaća jela, Gordana Popović svakodnevno na poslu mora da vodi računa i o dvije plinske boce.

– Kada završavamo smjenu sređujemo kuhinju. Prvo gasimo plinski šporet, zatim zavrćem plinske boce. Provjeravanje je opet prije izlaska iz kuhinje, da li su boce zatvorene, i to je zarad svake sigurnosti da možemo na miru da spavamo – kaže kuvarica Gordana Popović.

To je samo jedan od brojnih ugostiteljskih objekata koji koriste šporet na plin.

Vlasnik lokala, koji se delimično nalazi u stambenom objektu, kaže da boce nabavljaju od ovlašćenih distributera i da ih redovno kontrolišu profesionalni serviseri.

– Plinska boca se mijenja, u zavisnosti od obima posla, dnevno ili na dva dana. Sa dvije firme sarađujemo kada je riječ o plinu: jedna nam dovozi plin, pune i odnose prazne boce, a druga firma koja je u saradnji sa njima, radi kontrolu i provjerava ispravnost plinskih boca i instalacije – objašnjava vlasnik lokala Dragoljub Stević.

Do eksplozija najčešće dolazi kada gas negdje procuri.

Poznavaoci prilika tvrde da je najčešće problem to što ljudi kupuju boce na mjestima koja za to nisu registrovana i pokušavaju sami da ih servisiraju.

Jedna žena poginula je u eksploziji butan boce prošle godine u Čika Ljubinoj ulici. Lokal još nije osposobljen za rad.

Poslije eksplozije plinske boce u decembru izgorio je i restoran u Ulici omladinskih brigada na Novom Beograd, prenosi Blic.

PODIJELI