Karadžić: Srebrenicu je počinio izdajnik srpskog naroda

0
1139

Radovan Karadžić dao je prvi intervju za srpske medije pošto je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti.

On je za “Nedeljnik” odgovarao na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju.

Karadžić je – uz napornu i dugačku proceduru sa potpisivanjem nekoliko dokumenata i odobrenjem samog Suda i, u ovom slučaju, osuđenika – pristao da, poslije njemačkog Cajta, u svom prvom intervjuu za srpske medije poslije presude Tribunala, i pošto je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini – za “Nedeljnik” odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju…

“Rat sam doživio sa velikom tugom, čak i prije nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine”, rekao je Karadžić.

On je u razgovoru za “Nedeljnik” rekao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat “izvan Bosne i Jugoslavije”.

“Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem…”, rekao je Karadžić.

Prvi predsjednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

“Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar dio svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osjećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem”, rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

“Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smjelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbjeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i nevjerovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet”, rekao je Karadžić.

nedeljnik

Karadžić je u razgovoru za “Nedeljnik” govorio o predratnim dogovorima sa Alijom Izetbegovićem, odnosu prema Hrvatskoj, kako je Izetbegović predlagao ujedinjenje Srbije i Srpske, o Miloradu Dodiku, sjećanjima na susrete sa Aleksandrom Vučićem, zašto Sarajevo još uvijek doživljava kao svoj grad, šta bi radio danas da je na slobodi…

nedeljnik.rs

PODIJELI