Lukač: Kazne za građane koji šire lažne vijesti

0
539

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je na današnjoj sjednici Vlade Srpske u Banjaluci, na inicijativu MUP-a, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike.

Lukač je rekao da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija.

Zabrane se odnose na radnje učinjene posredstvom sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.

“Posljednjih dana na društvenim mrežama šire se komentari neodgovornih osoba koje iznose lažne vijesti izazivajući paniku, uznemirenost i strah kod građana, a što može proizvesti razne posljedice”, rekao je Lukač na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske u Banjaluci.

On je naveo da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.

Lukač je naglasio da će se za poštivanje ove odluke za vrijeme vanredne situacije na cijeloj teritoriji Srpske pobrinuti policija Srpske.

“Nadamo se da će svi građani, a posebno neodgovorni pojedinci, shvatiti da će biti kažnjavani za neodgovorne postupke. Pronaći ćemo ih i na društvenim mrežama, i za to imamo mogućnosti. Svim ovim mjerama želimo da zaštitimo naše stanovništvo od svih lažnih vijesti o virusu korona. Poručujem građanima da vjeruju samo vijestima zvaničnih organa i ne nasjedaju na manipulacije onih koji žele nanijeti štetu Srpskoj i našim ljudima”, poručio je Lukač.

On je rekao da će policija Srpske one koji prenose lažne vijesti i namjerno izazivaju paniku saslušati i procesuirati u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Kada je riječ o državljanima BiH i Srpske koji su u zaustavljeni na graničnim prelazima, Lukač je naveo da su nadležni ranije molili naše ljude iz inostranstva da ne dolaze u zemlju zbog aktuelne situacije.

“Zato što su svi koji su unijeli virus došli iz drugih zemalja. Ipak, neki su odlučili da dođu. Tako je i autobus sa našim ljudima, uglavnom iz Prnjavora, zaustavljen i stavljen pod kontrolu na prelazu u Gradišci. Policija će ga sprovesti do zdravstvene ustanove. Svima će biti uzeti uzorci, biće testirani, a poslije ćemo odlučiti šta dalje. Svi ostaju u autobusu i neće moći da ga napuste dok ne odlučimo gdje ćemo ih smjestiti”, rekao je Lukač.

On je istakao da građani uglavnom poštuju mjere Vlade Srpske u vezi sa virusom.

“Ali uvijek ima neodgovornih. Jutros smo u Trebinju zaustavili vozilo sa dva lica iz inostranstva kojima je Federalna zdravstvena inspekcija izdala rješenje za izolaciju, a oni to nisu poštovali, već su došli u Srpsku… Biće procesuirani i riječ je o krivičnom djelu koje se može kvalifikovati kao namjerno prenošenje zarazne bolesti”, pojasnio je Lukač.

On je rekao da policija Srpske od jutros na više mjesta u Republici i blizu graničnih prelaza kontroliše sprovođenje pravila nadležnih o izolaciji i slično.

“Svi koji to ne budu poštovali biće procesuirani i prema njima u tom smjeru neće biti obzira”, ponovio je Lukač i zamolio građane i one koji dolaze izvana da poštuju sve mjere nadležnih.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 29 slučajeva pozitivnih na novi virus korona – u Banjaluci je 23 registrovanih, Čelincu dva, te Laktašima, Srpcu, Prnjavoru i Modriči po jedan, a svi su stabilnog zdravstvenog stanja.

/Srna/

PODIJELI