»Mališan« koji je unio revoluciju

0
884

Ove godine navršava se 60 godina od početka proizvodnje jednog od omiljenih i najzustupljenijih automobila ikad, a riječ je o “fijatu 600”, poznatijem kod nas kao “fića”.

Iako je davno prestala njegova proizvodnja, ovaj mali automobil i danas je u srcima mnogih širom svijeta. Neki su u njemu začeti, neki su rasli, a neki i odrasli u legendi koja je postala zaštitni znak italijanskog preporoda.

Od sredine pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog vijeka italijanska ekonomija našla se u nevjerovatnoj fazi ekspanzije. Industrijski rast je utrostručen, a s tim je porasla i proizvodnja automobila, javlja Glas Srpske.

Sve je to kontekst s kojim je 1955. “Fijat” lansirao svoj novi model “600”, najkarakterističniji proizvod automobilske industrije u tom periodu koji je unio preporod u automobilskoj industriji. Ideja o narodnom automobilu u Italiji nastala je još 1936. kada je Dante Đakosa svojim “fijatom 500” postavio parametre masovne motorizacije.

On je 1935. godine dobio zeleno svjetlo da počne proizvodnju “fijata 700” koji je trebalo da bude sa četiri sjedišta. Međutim, rat je prekinuo ovu ideju, koja ipak nije umrla, već je poslije rata nastavljena.

U prototipnoj fazi poslije rata napravljene su tri verzije ovog automobila. Prva je bila sa motorom sprijeda i pogonom pozadi, kod druge motor je bio ugrađen sprijeda poprijeko s pogonom na prednje točkove, dok je u trećoj varijanti motor bio ugrađen otpozadi poprijeko s pogonom na zadnje točkove.

U sva tri koncepta motor je ipak bio četvorocilindrični sa 500 kubika. Očekivana brzina iznosila je oko 85 kilometara na sat i karoserija je morala omogućiti pristojan komfor za četiri osobe. Te parametre nije bio problem ispuniti, problem im je predstavljao mjenjač, a to je riješeno 1953. godine.

Tako je nastao četvorocilindrični vodom hlađen agregat kapaciteta 633 kubika i snage 19 konjskih snaga, sa mjenjačem sa četiri brzine. Topli vazduh sa hladnjaka motora odvodio se kroz poseban tunel sve do vjetrobranskog stakla, tako da su konstruktori ujedno riješili na jednostavan način i pitanje grijanja automobila i 1955. “fijat 600” konačno je bio rođen.

Automobil mali veličinom – ali velikog potencijala, javnost je vidjela prvo u martu u Ženevi, a u aprilu na salonu u Torinu. Italiju je u pravom smislu riječi napao oktanski virus “fijat 600”. Godišnje se proizvodilo oko pola miliona ovih automobila. Ubrzo su izašli i jači modili sa 800 kubika i 29 konjskih snaga koji su mogli ići brzinom do 110 kilometara na sat.

Izmjene

Svoje posljednje značajnije izmjene “mališan” je doživio 1964/65. kada se prvo ugrađuju “normalna” vrata s otvaranjem prema naprijed umjesto starih “za samoubice”. Povećana su prednja svjetla i dodata guma na dijelove branika. U toj formi “fijat 600” proizvodio se do 18. maja 1969. godine kada je s proizvodne trake sišao posljednji primjerak. /Nezavisne novine/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here