Marica Gajić i Miralem Pjanić najbolji sportisti

0
331

Košarkašica Marica Gajić i fudbaler Miralem Pjanić najbolji su sportisti BiH za 2020. godinu, odlučio je jednoglasno žiri jubilarnog 20. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a.

Ove godine žirijem je predsjedavala proslavljena košarkašica Slađana Golić, a manifestacija je zbog pandemije virusa korona emitovana iz studija BHRT-a, bez prisustva publike, kao i na portalu Nezavisnih novina.

Fudbaler Barselone Miralem Pjanić je prvi put u karijeri stigao do ovog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu sa torinskim Јuventusom, a onda “ispunio snove” potpisavši za slavnu Barselonu.

Zahvalivši se na priznanju, Pjanić je istakao da je sezona sa Јuventusom bila vrlo uspješna i da je prelazak u Barselonu kruna njegove karijere.

– Nadam se da će u budućnosti biti još mnogo uspjeha – istakao je Pjanić.

Košarkašica Marica Gajić, koja je u nekoliko posljednjih godina redovno ulazila u top tri najbolje sportistkinje, ove godine je ponijela titulu najbolje.

Gajićeva je i ove godine blistala na parketima, posebno u dresu reprezentacije BiH koja se nalazi na pragu Evrobasketa, dok je, kada je riječ o klupskoj karijeri, napravila veliki transfer potpisavši za najbolju špansku ekipu Avenidu, sa kojom igra i Evroligu, a osvojila je i Super kup Španije.

Ona je zahvalila svima koji su bili uz sportiste u ovoj teškoj godini, kao i BHRT-u i Nezavisnim novinama, te žiriju koji ju je izabrao za najbolju sportistkinju BiH.

– Ova godina je gotovo iza nas, nadam se da će naredna biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješna. Nadam se da ćemo pobjedama protiv Švajcarske i Estonije potvrditi plasman na Evropsko prvenstvo – naglasila je Gajićeva.

I ove godine su, tradicionalno, dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija, a epitet najbolje ekipe ponijela je ženska košarkaška reprezentacija BiH, koja grabi ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Kapitenu reprezentacije BiH u košarci Milici Deuri nagradu je dodijelila proslavljena košarkašica Razija Mujanović.

Deura je u ime reprezentacije zahvalila Nezavisnim novinama, BHRT-u i žiriju za ovu nagradu, koja će im, kako je rekla, biti podstrek za sve što ih očekuje naredne godine.

– Ova ekipa ima srca, zaslužuje ovu nagradu. Јa se nadam da ćemo uz dvije pobjede potvrditi plasman na Evropsko prvenstvo i tamo predstaviti BiH na najbolji mogući način – poručila je Deura.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke selektora ženske košarkaške reprezentacije BiH Gorana Loje.

– Najveća zahvalnost ide mom timu – rekao je Lojo po uručenju priznanja, ističući da će ženska košarkaška reprezentacija BiH pobjedom nad Švajcarskom uspjeti da ostvari plasman na Evrobasket nakon 22 godine.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su mlada plivačka zvijezda Lana Pudar i talentovani teniser Marko Maksimović.

Nagrada za razvoj sporta pripala je jednoj od najznačajnijih sportskih organizacija u gradu na Neretvi – Sportskom savezu grada Mostara, a nagradu je primio Dženan Šuta.

Žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio nekada sjajnoj stonoteniserki Emini Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK Željezničar i Košarkaškog kluba Bosna Zdenku Јeliću i Bošku Grubniću, te posthumno Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida Vrbas, dok je priznanje za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala atletičaru Omaru Bojčiću.

Srca čitalaca i posjetilaca portala Nezavisnih novina ove godine osvojio je plivač Ismail Zulfić.

Partner ove manifestacije je bio Olimpijski komitet BiH, dok je podršku pružilo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

/Srna/

PODIJELI