Masovne optužbe – Progovorilo još sportistkinja, tvrde da su ih treneri silovali

0
470

Nakon što je dvostruka olimpijska šampionka Južne Koreje, klizačica Šim Suk-hi, izjavila da ju je trener u više navrata silovao, sve više južnokorejskih sportistkinja iznijelo je slične tvrdnje.

Sportiskinje koje se bave džudom, tekvondom i rvanjem optužile su svoje trenere da su ih seksualno zlostavljali, prenosi AP.

Članovi tima Južne Koreje koji su osvojili srebrnu medalju u karlingu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu takođe su optužile svoje bivše trenere.

Grupa pod imenom “Solidarnost za mlade klizačice” održala je konferenciju za štampu na kojoj su saopštili da je najmanje pet mladih klizačica seksualno zlostavljano od svojih trenera. Imena nisu željeli da objave, kako kažu, zbog privatnosti, prenosi AP.

Južnokorejska poslanica Son Hje Von, koja je prisustvovala konferenciji, izjavila je da je jednu od žrtava u više navrata zlostavljao trener dok je kao tinejdžerka pohađala Nacionalni sportski univerzitet, poznat po mnogim olimpijskim sportistima.

Poslanica je zatražila istragu Džeona Mjenga Gjua, trenera koji se smatra “kumom” južnokorejskog klizanja na ledu.

– Bilo je mnogo zlostavljanja na klizačkoj sceni, ali su prestupnici u mnogim slučajevima prošli nekažnjeno – rekla je Son.

(Tanjug)

PODIJELI