Migranti izmješteni sa prelaza u Velikoj Kladuši, granica deblokirana (FOTO)

0
395

Blizu 200 migranata koji su proteklih sedam dana boravili na međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac uspješno je izmješteno u halu Miral koja se nalazi u Velikoj Kladuši čime su se stekli svi uslovi da se Granični prijelaz Maljevac otvori i da se ponovo uspostavi saobraćaj između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Migranti su nakon više od pola sata pregovora s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dogovorili napuštanje Međunarodnog graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac te su autobusima prevezeni u halu firme Mistral koja se nalazi u mjestu Polje kod Velike Kladuše, javlja Klix.ba.

Iz Granične policije BiH je potvrđeno da su migranti izmješteni s lokacije u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac.

“Nakon što su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko –sanskog kantona uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH izmjestili migrante s lokacije u blizini Međunarodnog graničnog prelaza Velika Kladuša/Maljevac, od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Granična policija BiH informisana je da će Međunarodni granični prelaz Velika Kladuša/Maljevac biti otvoren za promet od 19 sati“, saopšteno je iz Granične policije.

Izmješteni migranti (foto:Radio Velika Kladuša)

Izmješteni migranti (foto:Radio Velika Kladuša)

“GP Maljevac je deblokiran i u ovoj akciji su učestvovali pripadnici MUP USK i Granične policije BiH. Svi migranti su prebačeni u halu poduzeća Miral”, izjavila je Snežana Galić, portparolka MUP-a USK.

Tokom izmještanja migranata, koje je trajalo nešto manje od sat vremena nisu zabilježeni nikakvi incidenti, a s obzirom da je jedan od uslova Granične policije Republike Hrvatske za otvaranje Međunarodnog graničnog prelaza Maljevac bio i izmještanje migranata, očekuje se da će saobraćaj uskoro biti uspostavljen.

Portparolka Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Edita Selimbegović u izjavi za Klix.ba je kazala kako će (IOM) obezbijediti sve što je potrebno za normalan boravak migranata u hali Miral u Velikoj Kladuši.

“Oni će već u 19 sati imati večeru, obezbijedićemo krevet i sve što je potrebno za njihov boravak u hali”, kazala je Selimbegović.

PODIJELI