Ponađen tunel ispod Mjesečeve piramide

0
529
Arheolozi Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju u Meksiku otkrili su podzemni tunel ispod Mjesečeve piramide u drevnom gradu Teotivakanu, koji vjerovatno vodi u grobnicu, saopštio je list „Meksiko njuz dejli“.

Prema mišljenju naučnika, tunel simbolizuje zagrobni svijet.

Mjesečeva piramida jedna je od najvećih građevina pretkolumbovske Amerike. Nalazi se u gradu Teotivakan, koji je osnovan u trećem vijeku p.n.e, a postojao je sve do sedmog vijeka naše ere.

Smatra se da su njegovi stanovnici bili predstavnici različitih autohtonih američkih naroda, uključujući Naua, Tomi, Totonak.

​Mjesečeva piramida izgrađena je u periodu od 200. do 400. godine naše ere i korišćena je u svrhe obavljanja ritualnih ceremonija u čast boginje vode i Mjeseca, Čalčiutlikue.

Tokom prethodnih iskopavanja ’80-ih godina prošlog vijeka, istraživači su pronašli ljudske ostatke sa deformisanim lobanjama, kao i artefakte izrađene od zelenog kamena. Tokom posljednjeg istraživanja stručnjaci su skenirali piramidu pomoću elektro-tomografije.

Pronašli su tunel na dubini od osam metara koji vodi ka prostoriji dužine 15 metara. Ulaz u tunel se nalazi na južnoj strani Trga Mjeseca, u neposrednoj blizini hrama, ali se smatra da postoji i drugi ulaz na istočnoj strani.

Zasad je arheolozima nepoznato šta se nalazi u pogrebnoj prostoriji. Međutim, stručnjaci smatraju da je podzemni sistem prostorija simbolizovao zagrobni život i potoke svete vode boginje Čalčiutlikue.

PODIJELI