Moguća magla u kotlinama i duž riječnih tokova

0
469
AMSRS

Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj odvija nesmetano, u centralnim i istočnim dijelovima Federacije BiH ima magle, a na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske skreću pažnju na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina i vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od virusa korona.

Od 2.00 do 5.00 časova ujutro na snazi je zabrana kretanja na području Republike Srpske, a osobama starijim od 65 godina kretanje je dozvoljeno svaki dan u vremenu od 7.00 do 13.00 časova.

Večeras od ponoći do sutra do 24.00 časa biće zabranjen prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Republike Srpske.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Ugar – Banjaluka – Prnjavor – Brčko – Bijeljina, međuentitetska linija Caparde – granični prelaz Karakaj, međuentitetska linija Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše i međuentitetska linija Banj Brdo – granični prelaz Rača kreće se vangabaritni teret pa je vozačima upućena molba za oprezniju vožnju i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce i dalje je potpuno obustavljen saobraćaj i preusmjeren na putne pravce Kola – Stričići – Čađavica – Mrkonjić Grad i Crna Rijeka – Јajce – Mrkonjić Grad.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka – Doboj i magistralnog puta Јohovac – Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na na tom magistralnom putu.

Na dionici Modriča jedan – Vukosavlje/Јakeš/ – Podnovlje – Šešlije – Јohovac – Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Јohovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan – Derventa i na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača – Milići – Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je rekonstrukcija dionice magistralnog puta Čatrnja – Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod – Odžak u mjestu Klakar Donji i na dionici magistralnog puta Pelagićevo – Gradačac u mjestu Turić Prosjek u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, na deminerskom radilištu “Gornji Božinci” u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje male hidroelektrane.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, pa u intervalu od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac – granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka, kao i na na regionalnom putu Šekovići – Caparde.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, dok se na regionalnom putu Priboj-Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta, takođe odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH zbog radova na mostu na dionici auto-puta Visoko – Kakanj, kod mjesta Dobrinje, saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog redovnog servisiranja tunela “Vis”, “25. novembar” i “Grab” na dionici auto-puta Tarčin – Lepenica saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog radova u tunelu “Vinac” na magistralnom putu Јajce – Donji Vakuf saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na mostu u centru Kladnja saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila kroz tunel “Vranduk” od 5.00 do 21.00 čas saobraća se dvosmjerno.

Od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

U toku su radovi i na dionicama Tuzla – Orašje, Donja Orahovica – Šićki Brod, Prozor – Јablanica, Sarajevo – Vogošća i Bugojno – Gornji Vakuf/Uskoplje.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe s boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te lica koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Hrvatska i Crna Gora su zatvorili sve granične prelaze prema BiH.

Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

Imajući u vidu ogromne napore koje medicinski radnici u Republici Srpskoj svakog dana ulažu da pomognu svim oboljelima uprkos opasnosti od virusa korona, AMS Republike Srpske donio je odluku da besplatno pruži uslugu prevoza vozila zdravstvenih radnika Srpske koji ostanu u kvaru ili im zatreba druga vrsta pomoći na putu na teritoriji Republike Srpske i BiH.

AMS zajedno sa svojih 49 auto-moto društava zahvaljuje svim vozačima kamiona, koji uprkos opasnosti od virusa korona maksimalno strpljivo i uredno prevoze robu i snabdijevaju tržište Srpske i BiH prehrambenim, medicinskim i drugim proizvodima.

/Srna/

PODIJELI