Monika Beluči: Moje tijelo je instrument kojim pričam priče

0
519

Malo je filmskih zvijezda koje mogu da uzbude gledaoce filmom starim gotovo dvije decenije. Ialijanska glumica Monika Beluči koja će 30. septembra proslaviti 55. rođendan, zasigurno je jedna od njih. Vidjelo se to i na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je jedna od najvećih atrakcija bio i njen film “Nepovratno” snimljen 2002. Kada je prije 17 godina premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu, scene seksa i nasilja toliko su šokirale publiku da je nekoliko stotina ljudi izašlo iz bioskopa prije kraja.

Priča o trudnoj djevojci koju u jednom pariškom podzemnom prolazu pretuče i siluje makro nije šokirala samo temom već i načinom pripovijedanja. Naime, prikazana je od kraja prema početku, pa su gledaoci prvo suočeni sa scenama nerazumnog nasilja, a tek poslije dolazi nježnost i objašnjenje. Nakon gotovo dvije decenije reditelj Gaspar Noé odlučio je da sve preokrene. U Veneciju je donio “Nepovratno – pravu verziju”, premontirani film s istim scenama, među kojima je i zloglasni 12-minutni kadar silovanja, ali sada od početka do kraja.


“Nisam ništa znala dok me nije nazvao prije dva mjeseca: “Premontirao sam film. Dođi da gledaš”. Šokirala sam se vidjevši da je film još snažniji. U prvom planu više nije nasilje, već komplikovanost ljudskih odnosa. “Nepovratno” jednako prikazuje ljepotu i čudovišnost ljudi”, govori Monika i dodaje kako joj te teške scene pune nasilja, ali niti one intimne nije bio teško snimati jer je bila potpuno zaštićena.

“Ljubavne scene sam snimala s tadašnjim suprugom Vinsentom, što je uvijek dobra opcija. Lakše je skinuti sve sa sebe i ljubiti se ispred kamere s glumcem kojega doista volite. Scena silovanja u tunelu bila je toliko koreografisana da se ni u jednom trenutku nisam osjećala ugroženom”, prisjetila se glumica koja svoje tijelo, kada su snimanja u pitanju, doživljava poput instrumenta.

“Kao što je pijanistima klavir, a piscima kompjuter, tako i mi glumci koristimo tijelo da ispričamo priče”, objašnjava Monika. Priznaje i kako danas to ne bi ponovila jer je ipak u drugoj situaciji i majka je dvije djevojčice Deve (14) i Leonie (9) koje je dobila s Vinsentom, ali i da svojim ćekama neće braniti da pogledaju film kada odrastu jer, realno, to ni ne bi mogla. Monika je otkrila i kako svojeg bivšeg supruga izuzetno poštuje kao glumca i oca svoje djece te se zbog njih i svakodnevno čuju zbog čega su i dalje u vezi, samo malo drugačijoj, a uprkos razvodu i dalje vjeruje u ljubav.

“Nikad nisam prestala vjerovati u nju. Doduše, žena se mijenja kada dobije djecu. Kada nije majka, onda ljubav usmjerava na sebe i svog partnera, a nakon što rodi djecu, onda ona dolaze na prvo mjesto”, priznaje italijanska diva i otkriva kako na svoje tijelo, koje joj je glavno oruđe, pazi jednako kao i drugi: pazi na ishranu, vježba, rijetko pije i ne puši, a sve to ne radi samo radi glume nego i zbog ćerki kojima je potrebna.

(Gloria.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here