Moždani udar poprima obrise epidemije u Republici Srpskoj

0
385

U Republici Srpskoj moždani udar poprima obrise epidemije, a primijećen je i trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, saopštili su u Univerzitetsko-kliničkom centru RS povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

“Moždani udar se može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol, i pogađa sve. Prema našim podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci, svake godine imamo oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara”, istakli su u UKC RS.

Prema podacima Klinike za neurologiju UKC RS, pacijenti koji su imali moždani udar su u 80 do 90 odsto slučajeva imali povišen krvni pritisak, a u 80 odsto povišene masnoće u krvi.

Draško Prtina, neurolog u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, rekao je da je moždani udar oboljenje koje je drugo ili treće po učestalosti svih smrtnosti u svijetu i prvo oboljenje koje po učestalosti izaziva trajnu onesposobljenost.

“Ovo oboljenje je veoma učestalo kod nas pa možemo reći da dvije do tri osobe na hiljadu stanovnika godišnje obole od moždanog udara i zato je bitno da imamo u vidu da se moždani udar može spriječiti”, kazao je Prtina, te dodao da se moramo osloboditi stereotipa da su zdravlje i bolest slučajni jer, kako kaže, ništa nije slučajno.

Kako je istakao, obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara u ZFMR “Dr Miroslav Zotović” je bitno poslati poruku da je sekundarna prevencija moždanog udara veoma značajna.

“Svugdje u svijetu se dešava da jedna od tri do četiri osobe koje su imale moždani udar u sljedećih pet godina dobije novi moždani udar. Zato smo mi ovu akciju nazvali ‘Ne budi taj jedan’. Ne budi jedan od četiri koji će ponovo dobiti moždani udar”, naglasio je Prtina.

Kako je pojasnio, stariji su dobna skupina koja je najugroženija kada je moždani udar u pitanju, ali, kako upozorava, kod nas je prisutan trend pojave oboljenja kod sve mlađih osoba.

“Jedna od poruka obilježavanja je ‘Pokreni se i udalji od moždanog udara’, što naglašava značaj kretanja, koji je presudan, kao i održavanje solidne, idealne tjelesne težine, pravilne ishrane, redovne primjene lijekova, kao i kontrolu jednog od najvažnijih faktora rizika, a to je visok krvni pritisak”, savjetuje Prtina.

Naglasio je da je kada su u pitanju posljedice moždanog udara bitno zapamtiti akronim GROM.

“G slovo govori da je kod pacijenta oštećen govor, R – najčešće je zahvaćena jedna ruka, O – dolazi do određene asimetrije ili pada jedne polovine lica i M – značaj naglašavanja minuta jer je kod moždanog udara svaka minuta važna”, pojasnio je Prtina.

Sedamdesetjednogodišnji Rajko Popović iz Aleksandrovca, koji je prije nešto manje od mjesec doživio moždani udar, kazao je da je otišao ljekaru na vrijeme, što je važno.

Pedesetpetogodišnja Radojka Stojišić iz Vlasenice je težak moždani udar doživjela 2010. godine.

“Imala sam teži udar, ovdje u ZFMR ‘Dr Miroslav Zotović’ sam bila na prvoj rehabilitaciji, koja mi je mnogo pomogla i zaista se mnogo trude, svi fizioterapeuti i osoblje mnogo su mi pomogli. Sada sam došla na drugu rehabilitaciju, tako da sam prezadovoljna njima”, kazala je Stojišićeva za “Nezavisne”.

nezavisne
PODIJELI