MUP RS: Pažljivo sa petardama

0
1269

MUP RS: Pažljivo sa petardama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske intenziviralo je tokom decembra kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, s ciljem sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.

MUP Srpske upozorava da je upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava na javnim mjestima kažnjiva zakonom.

Policijski službenici MUP-a su za prošle novogodišnje i božićne praznike oduzeli 5.196 komada petardi i 362 komada raketa, saopšteno je iz ministarstva.

MUP Srpske je pozvao građane da predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način, s obzirom da je protekle zime petardama povrijeđeno dvoje lica, od kojih jedan trinaestogodišnji dječak iz Banjaluke, kojem je petarda eksplodirala u ruci.

Policijski službenici su organizovali predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj radi njihovog upoznavanja o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike, a namjera je i da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno-obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti, nevladine organizacije i drugi subjekti, kako bi animirali cijelu društvenu zajednicu na suzbijanju ove pojave.

Kod 70 odsto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 odsto./srna/

PODIJELI