Na Dorćolu mozaik od teniskih loptica sa likom Đokovića

0
260

Veliki mozaik od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića, prvi ovakvog tipa u svijetu, osvanuo je danas u Beogradu, na platou Teniskog centra “Novak” na Dorćolu.

Povod rada pod nazivom “2177, koji je ostvario arhitekta i umjetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, nastao je iz želje da se obilježi prvi dan novog rekorda, odnosno broj Novakovih dana na prvom mjestu ATP liste.

Instalacija je široka 2,7 metara i visoka 3,8 metara, a površinu od deset kvadratnih metara ispunjava 2.177 teniskih loptica, prenosi “Sputnjik”.

Pravljenju instalacije se u jednom trenutku priključio i Novak, a umjetnik i on su tada na teniskom terenu ukrstili sprej i reket, tako da ono što je nastalo ostaje kao jedinstven zalog kulturnoj baštini regiona.

Radovi na portretu od loptica trajali su tri dana, a autor ističe da su loptice pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspješne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona, zato što je Đoković po mnogim teniskim vještinama jednostavno bolji od svih.

“Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekhend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko”, rekao je Josifovski.

Josifovski je istakao da je Novak po svojim ljudskim osobinama jedinstven na svijetu, te podsjetio na njegovu stalnu pomoć siromašnoj djeci, velike donacije obrazovanju, predškolskim programima, zdravstvu, na borbu za povećanje zarada slabije plasiranim igračima na ATP turu, brigu o kolegama i budućnost sporta, što ga čini istinskim herojem.

Autor ističe da postavka svojom veličinom simbolizuje veliku ljubav i privrženost koju srpski narod osjeća prema Đokoviću.

“Mislim da moral nacije opstaje najviše zahvaljujući njegovim sportskim pobedama. Naravno da ima još velikana koji svetom pronose slavu srpskog naroda, ali on je, po mom mišljenju, svakako najveći među njima i, s obzirom na to da je iz jedne male zemlje, tu je gde jeste isključivo svojom zaslugom, kao i zaslugom svoje porodice. A, upravo to mu se ne prašta, jer sport je odavno prestao da bude samo sport”, rekao je Josifovski.

Projektu su pomogli i Jelena Đoković, Fondacija Novak Đoković, Soultatjm medija tim, Teniski centar “Novak”.

Novak Đoković je danas započeo 311. nedjelju kao prvi teniser svijeta, čime je oborio rekord Rodžera Federera.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here